Vaření na kamnech po celý rok

  • Toto téma obsahuje celkem 17 odpovědí. Do diskuze (7 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Veverka a poslední změna proběhla před 11 roky a 8 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 17 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #680
      hanaka
      Účastník

      Zdravím všechny, kteří mají sporák na tuhá paliva jako jediný zdroj vaření po celý rok. No a ptám se, co v těchto vedrech? Dá se to? U nás se už už začíná chýlit kuchyně do velmi hrubé stavby, tedy podlaha, na to velký kachlový sporák a je třeba si rozmyslet i zbytek kuchyně, protože si chci příčky na skříňky vyzdít. No a protože je to starý barák a místnost původní kuchyně, jsou dvě věci, které tam prostě nemůžu nikam dostat. A to normální sporák a ledničku. Ledničku oželím, popř. vystěhuju úplně jinam, ale pořád si říkám, jak se sporákem. Přece jen topit i v těchhle vedrech mi přijde docela šílené. Navíc jedna zásadní věc, nemáme svůj les, jen několik remízků, takže dřevo se bude muset určitě časem kupovat. Tak aby nás to nezruinovala i finančně. Je jasné, že to je také i hodně o zorganizování vaření. Ale zajímalo by mě, kdo má klasické kachláky, jak rychle se třeba uvaří voda na plotně? Jde mi o to, že ráno si teď v létě dáme většinou jen čaj, dopoledne nějaké to kafíčko a pak se vaří většinou až odpoledne. Tak abychom na ten čaj nečekali třeba hodinu. Navíc je potřeba voda na přelití šrotu. Takže prosím prosím o vaše zkušenosti, ať vím, jak se rozhodnout. Zda se na sporák vykašlat, nebo si někde nechat alespoň rezervní plotýnku. Díky moc, Hana.

    • #2294

      Hanko, taky zdravím. V létě je to vždy šílený, navíc spíme v mísntnosti, kde jsou kamna a tak je to tak, že se hodně ušetří práce, protože se nevaří :-). No, je to vždy na tobě, to je jasný, ale naše zkušenost je taková, že jen sporák na tuhá paliva doma, kde se navíc spí, nebo kde se má při topení ještě pracovat je značně, značně nevyhovující. My to řešíme tak, že máme venkovní topeniště, velmi naturální na těch pár dní, kdy nechceme topit. Ale chybí tam trouba. Dobrá jsou i venkovní obyčejná kamna s troubou, ale jsou dobrá krytá, aby je vítr příliš neochlazoval, jenže ty píšeš, že nemáte dřevo. Takže potom fakt buď plotýnka nebo plynová bomba. My to máme jako jasnou volbu, sporák nechcem, ale je pár dní, kdy to člověk musí řešit vařením venku nebo nejíst 🙂

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2295
      hanaka
      Účastník

      Díky moc Kláro, no já o tom pořád přemýšlím, ráda bych se sporáku vzdala, ale přece jen jsem na něj zvyklá. No – holt velké dilema a námět k přemýšlení, kam až u mě „dobrovolná skromnost“ dojde. Navíc jsem si namyslela dvojdřez, který si myslím využiju většinu roku a na ten sporák jaksi místo nezbývá. Ale všichni mě zrazují 🙂 Tak uvidím, pravda je, že přes léto stejně dělám většinou rychlovky, někdy ani to ne a do budoucna si moc přeju vaření venku. A chlebovou pec 🙂 Jen pan domácí to nerad slyší a každý takový nápad sleduje mlčky s povytaženým obočím 🙂 Každopádně moc díky!

    • #2296

      Hanko naprosto tě chápu, úplně – já mám už asi pět let tento http://aukro.cz/stul-myci-dvoudrez-nerezovy-10238-i3424398659.html od Berglanda z Aukra, je o mnoho levnější než stejné v kategorii a musím říct, že stejně jako gastronádoby, jsem moc spokojená. Nakonec po mnoha letech jsem i konečně vychytala tvaroh na tomto dřezu. Vejde se tam velká gastronádoba od něj – dlouhá, ale to už není v dřezu oc místa a nakonec jsem to udělala tak, že mám jednu 1/2 a jednu 1/3, ty ale ne od něj, to nemá a oni drží jen za dvě strany, mám v nich látku a je to bezvadný, že je i místo vedle. No a kamna, jde to, jde to bez, ale musí člověk chtít sporák nemít a případně být spokojen, že není chleba apod. Pokud vyžaduje striktně vařivé jídlo, je to malinko problém, i když – včera měla Jentl narozeniny a povedl se piškot pod zednickou veničkou :-). Pod pláty oheň, na plátech stojánek, dort ve formě a přiklopené zednickou vaničkou. Byla to alchymie, ale klaplo to 🙂

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2297
      hanaka
      Účastník

      🙂 Kláro, díky moc za to, že tam někde na kopci jste a sdílíte střípky ze svého života. Jste mi inspirací. A máš pravdu, vše je jen o tom, co má člověk v hlavě, takže nebát se a nezapomínat na to.

    • #2298
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      Ahoj Hanko, taky mám doma v kuchyni jen sporák na dřevo a nemůžu si vynachválit. Sice dost lidí se diví, že v dnešní době nemám i sporák, ale on se mi tam prostě nevešel a ani ho už nechci. Teď v horku to řeším tak… připravím si vše na vaření (oloupu zeleninu, zadělám na knedlíky ovocný, od rána mi kyne chleba v ošatce atd.). Pak dopoledne zatopím, uvařím oběd, ohřeju si vodu na nádobí, upeču chleba (když ne chleba, buchtu), zpasterizuju mléko na sýr, uvařím vodu na čaj (kafe atd.) a pak rychle nechám vychladnout a vyvětrat, takže za pár hodin by nikdo nepoznal, že jsem topila. A to nemám nijak zvlášť kvalitní a velký kamna, takže občas musím ještě i čekat, než se mi dovaří polévka a pak teprve můžu dělat další věc. Přesto bych neměnila, protože to horko je jen pár dní v měsíci, ale zbytek roku jsem za kamna děsně ráda… zatímco ostatní třeba i mrznou, že se jim ještě nechce topit v kotli, tak já si přitápím celý dny v kamnech a vařím a peču a všechno za jedny peníze. Jo a dřevo děláme v lese, bereme si od hajnýho výřez a nestojí to víc než 1000Kč/rok, alespoň letos nám to vyšlo takhle. Vloni ještě levněji. Tak snad jsem taky trochu poradila. Anna

    • #2299
      hanaka
      Účastník

      Jéé Anno díky moc, já jsem hrozně ráda za každou zkušenost. A je to zajímavý, čím víc nad sporákem pochybuju, tím víc potkávám lidí, kteří ho nemají 🙂 A zrovna před chvílí jsem zadělávala na buchty a říkala jsem si, že bych mě alespoň kamna donutila lépe si zorganizovat čas vaření. Jediné, co mě nejvíc děsí je třeba jen voda na čaj ráno a spaření šrotu krávě – to řešíte jak? Venku nebo prostě nic horkého nepijete 🙂 ? A ještě jednou díky!

    • #2301
      jani
      Člen

      Už jsme o tom taky hodně uvažovali a dokonce už mám i v kuchyni možnost napojení do komína… I když v blízké době kamna nebudou. Myslím, že by se to dalo i řešit malou jednou indukční plotýnkou, čajníkem na indukci – uvaří litr vody za 2 a půl minuty, a třeba dvěma hrnci v různých velikostech vhodných právě na indukční plotýnku. Voda se uvaří, polívka nebo něco takového taky v pohodě, na to jedna plotýnka stačí a moc místa nezabere. To právě na tu vodu na čaj, když se netopí, nebo ve dnech, jako jsou teď… 🙂 To byl náš nápad na schůdnou kombinaci.. 🙂

    • #2302
      hanaka
      Účastník

      Díky jani, já spíš přemýšlím o kombinaci jednoho-dvou hořáků na plynovou bombu, když už bych do toho šla, ale právě mě láká vzdát se této vymoženosti úplně 🙂

    • #2303
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      Já tedy popravdě neznám osobně snad nikoho, kdo by měl v kuchyni jen sporák na dřevo, jen takhle přes internet, ale osobně né, takže ono to moc in asi není:o) A kažedá návštěva u nás nechápe.
      Jinak s tou vodou mimo topení to mám tak, že mám ten jednohorákový minisporáček s 10kg plynovou bombou. Od podzimu do jara ho vůbec nevyužívám, to fakt dělám vše na kamnech. V zimě zatápím hned ráno, jak vstanu a až k večeru topím v kotli a to už mám většinou všechno i včetně upečeného cukroví před Vánoci:o) A teď v létě, když jsou fakt ty vedra, tak si vodu na čaj, kafe uvařím na tom hořáku a nebo ohřeju manželovi polívku, když příjde z práce. Od konce zimy mám pořád jednu bombu a ještě jsem jí neměnila, takže si myslím, že mi možná vydrží až do konce léta. Ale jak jsem psala, kromě toho kafe a čaje fakt většinu věcí vařím na kamnech. Ono mi to právě i donutilo teď si to vaření tak zorganizovat, protože jinak bych se tu uvařila (spíme teď ve vedlejší místnosti, ale mezi nimi nemáme dveře) a je to dobrý v tom, že rychle uvařím, upeču, umyju nádobí, udělám sýr a můžu jít ven na zahrádku. Ale na podzim už tak důsledná nejsem, když topím mnohem dýl. A nejlepší je, když vařím povidla (to se mi povedlo loňské léto) a trefila jsem se zrovna na den, kdy venku bylo 30 st. a já celý den topila a vařila povidla… ale přežila jsem to a povidla mám ještě teď ve špajzu a jsou výborný. Takže já bych své kamna už nevyměnila, nedovedu si představit, kolik bych platila elektriku a plyn, kdybych měla péct obden chleba, 2x týdně buchtu a to všechno moje vaření a zavařování… no to už ani nemluvím. Anna

    • #2304

      Tak já podepisuju po puntíku vše, co píše Anna. Tedy kolikrát já už slyšela – ideální je si všechno hezky připravit, zatopit brzy ráno, uvařit, upéct a pak přestat. Nejčastěji to slyším, když je venku 30 a sázím chleba do trouby v pět večer :-). Spíme v téže místnosti a upřímně, dá se vše. Takové roky, jako je letos, jsou výjímečné. U nás je i létě často příjemné si přitopit. Je fakt, že nepijeme kafe a v létě ani horký čaj, takže na pití není třeba topit. Tím pádem není potřeba ani konvice. Osobně vůbec nemůžu pochopit, když někdo topí dřevem, proč na tom rovnou nevaří. Sporák je docela žrout. Ale asi právě horko lidi odrazuje a pak také hodně lidí mluví o prachu. Je pravda, že kamna v místnosti nikdy neudělají tak čisto jako radiátor, ale na druhou stranu, pokud už tam kamna jsou a topí, tak hlasuju určitě pro sporák.

      Hanko navíc, člověk může jít i opačnou cestou, může to zkusit a případnou plotýnku může dodat kdykoli :).

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2305
      hanaka
      Účastník

      Kláro, tak to si přesně říkám taky 🙂
      Anno – u nás návštěvy nechápou víc věcí, tak tohle už asi nebude takový problém 🙂
      No a jinak je to jasný, jak jsou kamna, určitě na nich třeba vařit, já na těch našich vařila 2 měsíce, měly šíleně rozjetý plotny a děravý trouby, podotýkám, že to jsme tam i spali, tak jsme byli jak uzenky, ale vlastně to bylo hrozně fajn a taky to stačilo 🙂 A hrozně se na ně znovu těším, tak snad to letos už dopadne.
      Díky ještě jednou moc za plodnou diskuzi!

    • #2306
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      Já bych nezavrholvala na ohřev vody rychlovarnou konvici, teda pokud jde jen o to kafe a tak. Kamna vám, milé dámy, závidím. Když jsme opravovali stavení, tak jsem se ve svých nemoudrých třiadvaceti letech rozhodla, že starý nefunkční kuchyňský komín přestavíme na zděnou skříň na potraviny. No ano, mám vše hezky po ruce, ale nyní po sedmnácti letech pláču, protože není komín na kamna. Ale už je mám slíbené alespoň ven do „černé kuchyně“, která ovšem čeká na postavení už nějaký ten rok (ostatně stejně jako podkrovní pokojíček, neb se nám jaksi naše tři děti do jednoho nevejdou. Máme asi buď moc věcí, nebo dětí:)) Můžu se zeptat, jaká kamna budete kupovat?

    • #2307
      hanaka
      Účastník
      Quote:
      Citováno z hanakol dne August 5, 2013, 07:01
      Já bych nezavrholvala na ohřev vody rychlovarnou konvici, teda pokud jde jen o to kafe a tak. Kamna vám, milé dámy, závidím. Když jsme opravovali stavení, tak jsem se ve svých nemoudrých třiadvaceti letech rozhodla, že starý nefunkční kuchyňský komín přestavíme na zděnou skříň na potraviny. No ano, mám vše hezky po ruce, ale nyní po sedmnácti letech pláču, protože není komín na kamna. Ale už je mám slíbené alespoň ven do „černé kuchyně“, která ovšem čeká na postavení už nějaký ten rok (ostatně stejně jako podkrovní pokojíček, neb se nám jaksi naše tři děti do jednoho nevejdou. Máme asi buď moc věcí, nebo dětí:)) Můžu se zeptat, jaká kamna budete kupovat?

      No rychlovarka je pro nás něco, co opravdu ne, za tím si stojíme 🙂 To radši ten jeden hořák na bombu. Kamna budeme dělat kachlová, je to původní velký kachlový sporák, který má dvě trouby, měl i kamnovec. Kachle jsou zachovalé, jen všechny kovové části – trouby, plotna, kamnovec už byli zrezivělé a děravé. Kamnáři nám kamna rozebrali, nechali udělat tyto nové části a teď už se 3 roky čeká, až my uděláme novou podlahu, na kterou přijdou ty kamna. Vzhledem k opravdu velmi zvýšené vlhkosti musíme dělat dobré odvětrání, tak v tuto chvíli máme v kuchyni takový mělký sklep 🙂 No ale snad už letos! 🙂

    • #2308
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      Tak jo, beru zpět tu rychlovarku:). Taková krásná kamna mít opravdu nebudu, musím se spokojit s obyč. z obchodu. Stará kamna tu byla, když jsme dům kupovali, ale původní majitel si je vzal na chatu:( Tak přeju, ať už co nejdřív vaříte na „staronových“ kamnech. (A pořád trošku závidím. Trošku víc…) Hana

    • #2309
      hanaka
      Účastník

      Díky moc a i vám přeji do budoucna nějaká krásná a hlavně funkční kamna 🙂

    • #2322
      kutil
      Účastník

      Protože máme tři kluky a manželka je na podpoře bez podpory,tak šetříme kde se dá.Topíme krbem,vaříme a pečeme na klasickém sporáku na uhlí a dřevo,ohřev vody tlakovými lázenskými kamny.Kuchyn je oddělená verandou od ložnic a obyváku takže je horko jen v kuchyni.Pečeme 3-4x do týdne takže si manželka zrovna navaří na 2-3dny a jinak netopíme.Kávu a čaj uvaříme i v konvici.Pokud jen peče dá na plotnu velký hrnec s vodou, kterou dolévá a má tak pořád horkou vodu na cokoliv, třeba i dětem do bazénku nebo vany.Dřevo na zimu dělám v lese, ale přes léto stačí zajet 1x týdně s károu do větrolamu kde vždy nějaké klacky nasbírám a nemusím brát pěkné dřevo z lesa.Manželka měla také obavu, ale dnes by neměnila, to pečení nemá chybu, ta chvíle horka se dá vydržet a nádherně kyne těsto.

    • #2324
      Veverka
      Člen

      Když jsme koupili domeček, řešili jsme vytápění a vaření. Původně tu byly kamna Petry a sporák na plynovou bombu. Sporák jsme vyměnili za dřevěné latě a Petry dostal zedník za práci :). Pořidili jsme malá krbová kamna s plotnou a zadním vývodem. Máme ve stropě udělanou díru a kouřovod vytápí vrchní místnost. Když se topí, vařím jen na kamnech. Bohužel jsou bez trouby, museli jsme si pořídit alespoň malou troubu. Doufám, že i to se časem vyřeší. Snad existuje nějaký pečící nástavec. Mimo topnou sezónu vařím na indukčním dvouplotýnkovém vařiči, na ohřev vody máme konvici. Je naprosto úžasné, jak to nejobyčejnější nádobí, pokud má rovné dno, funguje jak na kamnech, tak i na indukci.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 17 vláken odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.