Sýry od Hanaky

Úvod Fóra Osobní sýrové mikroblogy Sýry od Hanaky

Označeno štítky: ,

  • Toto téma obsahuje celkem 27 odpovědí. Do diskuze (6 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel hanaka a poslední změna proběhla před 8 roky a 7 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 24 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #12058
      hanaka
      Účastník

      Tak dodělávám resty a plním novoroční předsevzetí a totiž, že po cca 4 letech sýraření a koukání na „kopec“ jdu s kůží na trh a zakládám svůj osobní mikroblog.
      Zpracovávám mléko od kraviček plemene jersey, od května bude změna a bude mléko od červené straky, tak jsem zvědavá na srovnání kvality mléka, výtěžnost a vliv na chuť sýra.

    • #12062
      kupicek.mar
      Účastník

      Hanko, moc pěkné, bohatá pastva :-).

    • #12063
      Avatar photoKlára
      Správce

      Nádherný krávy. Takže jersa bude na máslo a straka na sýry? Ideální kombinace 🙂 Ať se daří Hanko!

      "Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
      - Gilbert Keith Chesterton
    • #12085
      hanaka
      Účastník

      Kláro díky, uvidíme, nějak nás ty naše jerseyky zlobí, tak kdoví, jestli ještě budou telata. Tu straku jsme právě brali z nouze, abychom nebyli rok bez mléka. Jsem fakt zvědavá, ale popravdě mi úplně nesedí, ty jersey jsou takový pro mě víc akorát.

    • #12086
      hanaka
      Účastník

      Takto jsem cca před 4 lety začínala:

      Měkké sýry

    • #12093
      hanaka
      Účastník

    • #12094
      hanaka
      Účastník

      Přes měkké a pařené sýry

    • #12095
      hanaka
      Účastník

      jsem se postupně dopracovala k polotvrdým

    • #12097
      hanaka
      Účastník

      No a díky Kláře a jejím stránkám a Domácím mlékaři zkouším další a další:

      Cabra al vino

    • #12098
      hanaka
      Účastník

      Brillat savarin

    • #12099
      hanaka
      Účastník

      Tylžský sýr

    • #12100
      hanaka
      Účastník

      Nepovedené colby

      Z jedné strany takto popraskal

      z druhé strany dobrý

      uvnitř více děrovaný, než by měl být, byl z pasterovaného mléka, kultura RSF 736, zdál se mi mírně nahořklý

    • #12101
      hanaka
      Účastník

      Stav mojí zrací lednice k 26. 2. 2015
      Převážně goudy, eidamy, úplně dole Mahon menorca

    • #12103
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      Krásná práce. Krávy na sněhu moc pěkné. V čem vám straka nesedí, mohu-li se zeptat?
      Koukám, že jsem kdesi už viděla tuhle vaši fotku brillatu, kde jsem si ztěžovala, že se nezadařil 🙂 a nakonec se napodruhé povedl (bylo to smetanou, kterou jsem měla napoprvé koupenou, napodruhé sbíranou a šetrně pasterovanou doma. Tuším jste tam psala, že vám chutnal nejvíce po 14 dnu, tak u nás vedl tak sotva 4denní, 14 dnů vyzrálý mi připadal poněkud nahořklý.

    • #12104
      Avatar photoKlára
      Správce

      Tuším jste tam psala, že vám chutnal nejvíce po 14 dnu, tak u nás vedl tak sotva 4denní, 14 dnů vyzrálý mi připadal poněkud nahořklý.

      Máme podobnou zkušenost, u nás také nejvíce chutná 4denní a pak tedy kolem 12 dnů také, ale 4denní jednička :).

      "Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
      - Gilbert Keith Chesterton
    • #12109
      hanaka
      Účastník

      Krásná práce. Krávy na sněhu moc pěkné. V čem vám straka nesedí, mohu-li se zeptat?
      Koukám, že jsem kdesi už viděla tuhle vaši fotku brillatu, kde jsem si ztěžovala, že se nezadařil :-) a nakonec se napodruhé povedl (bylo to smetanou, kterou jsem měla napoprvé koupenou, napodruhé sbíranou a šetrně pasterovanou doma. Tuším jste tam psala, že vám chutnal nejvíce po 14 dnu, tak u nás vedl tak sotva 4denní, 14 dnů vyzrálý mi připadal poněkud nahořklý.

      Díky moc. My jsme měli od začátku jerseyky, je to taková moje kráva snů, jak psal Herriot: „kráva s holubiččími očima“ 🙂 Ideální domácí kráva na výrobky pro svoji potřebu, velmi kvalitní mléko a spousta másla. Kromě toho, že je mimořádně krásná, je taky drobnější a nádoj má v průměru kolem 20l (nepočítám rekordmanky) a pro mě je toto ideál. Straka už je na mě obrovská, takový pašík proti té jerseyce, není mi prostě tak sympatická, ale je to čistě osobní hledisko, asi jako když někdo upřednosťnuje určité plemeno psů. Jsem zvědavá, jaké bude mléko a srovnání s mlékem od jerseyek. Taky je u strak promlém, že málokdy jsou k mání z malochovu, takhle je z kravína a na chování je to znát, ale je u nás teprve od Vánoc, tak se to snad poddá. Ale něco mi říká, že kráva na mazlení to prostě nebude. My jsme chtěli krávy sice na mléko, ale taky pro radost a to u té straky prostě nějak necítím. Ale uvidíme časem, třeba změním názor.
      Co se týče brillatu, musím se přiznat, že taky přehodnocuju – 4-denní je vynikající! Poprvé (z toho je i ta fotka) mi zrál ve velkém chladu, tak zrál opravdu hodně dlouho a i po 14-ti dnech byl dobrý. Další pokusy už ale tak dobré nebyly a přesně, cítila jsem tam ten nahořklý ocásek.

    • #12165
      Anonymní uživatel
      Neaktivní

      Hanako 🙂 tak ať se strace u vás líbí a i vy ať jste s ní v souladu!
      Jinak já mám kozenky, na krávu si prostě netroufám, neb pro ni nemám vhodné podmínky, takže na mléko chodím kde se dá a kde mi přijde, že jsou krávy spokojené. Teď mi svitla naděje na mléko od sousedovo kravky, kříženky jersey, v lednu má narozené první tele…

      • #12417
        hanaka
        Účastník

        Moc děkuji 🙂
        Jsem zvědavá i na to mléko, od jerseyek je božské, tak neváhejte 🙂

    • #12418
      hanaka
      Účastník

      Gouda s růžovými vlašskými ořechy, 6-ti týdenní dle DM (jen pasterace 63st. 20 min.)
      Překvapivě krásně vyzrálá, jedna z mých nejpovedenějších, jen příště musím vyladit, aby nebyly ořechy v kůře, chytaly plíseň.

    • #12419
      Niva
      Účastník

      Gouda parádní. S těmi ořechy to chce vychytat a před použitím je spařit, ale to asi děláš 🙂 A v lednici máš pěknou zásobu 🙂

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

      • #12437
        hanaka
        Účastník

        Ivo, díky, ořechy jsem spařila, ale v té kůře to nedělá dobrotu, jak se sýr omývá. Já už to věděla, když jsem tu goudu dělala, ale riskla jsem to. Tak příště… 🙂

    • #12420
      Avatar photoKlára
      Správce

      Tak ta je skvělá!

      "Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
      - Gilbert Keith Chesterton
      • #12436
        hanaka
        Účastník

        Díky, už není 🙂 Toto je moje první gouda s opravdu zalisováním pod syrovátkou dle tvého a Ivy návodu a řekla bych, že je to na ní fakt znát. Jsem zvědavá, jaké budou ty další.

    • #12455
      katka1
      Účastník

      Hanko, gouda je nádherná!

    • #13189
      hanaka
      Účastník

      Mahon menorca – 3 měsíce

    • #13190
      hanaka
      Účastník

      Sýrové kuličky z Mahonu, velmi rychlé a velmi dobré 🙂

      Vyšleháme z bílků tuhý sníh a přidáme tolik na jemno nastrouhaného sýru, aby šli tvořit hromádky/kuličky. Smažíme v horkém oleji.

    • #13207
      kupicek.mar
      Účastník

      Dala bych si :-).

    • #13216
      hanaka
      Účastník

      Dvouměsíční gouda podle Ivy – se šalvějí a kmínem. Výborná, díky Ivo!

Aktuálně je na stránce zobrazeno 24 vláken odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.