Prodej ze dvora mléčných výrobků – legislativa

Úvod Fóra Domácí minimlékárna Prodej ze dvora mléčných výrobků – legislativa

Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #622

      Co vše je potřeba pro prodej sýrů – má někdo zkušenosti?

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #1828

      Přesně vás chápu, že by to chtělo někoho, kdo si tím prošel. Co se týká samotného prodeje ze dvora, můžu jen jednu malou poznámku, že není nutné posílat vzorek mléka vždy sám, nýbrž stačí najít nejbližší sběrnu, většinou to je nějaký větší kravín v místě a tam sbírají z okolí vzorky do lednice a posílají najednou.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #1829
      hanaka
      Účastník

      Podívejte se na http://www.ifauna.cz a zadejte na kozách prodej ze dvora – je tam k tomu hodně témat.
      Vkládám takový nejčerstvější výcuc od osoby, která má registrovanou sýrarnu v poměrně jednoduché podobě:
      „Nepotřebujete paster s digi zápisem,ani vybavení v nerezu, ani kachličky do 2 m, šikmé parapety apod nesmysly. Na jednoduchou registraci stačí místnost, kde povrchy zařízení přicházející do styku s mlékém jsou snadno omyvatelné a čistitelné, místo drahého a velkého pasteru, protože malé pro 20 litrů se nevyrábějí a pokud ano tak jsou nekřesťansky drahé, stačí obyčejný elektrický zavařovací hrnec, s termostatem a časovačem, cena kolem 3000,- Kč dovnitř nerezová vložka, tedy nerezový hrnec o něco menšího objemu 500,- kč,nějaký teploměr na kontrolu teploty mléka – třeba venkovní s dlouhým drátkem a hladkým čidlem, cena asi 200,.- kč, pak pár formiček a nějaké doplňky víc jak 2000,- vás to nebude stát a můžete požádat o registraci. Na kontrolu přijdou veterináři až následně.
      Ivanova Blanka“
      Úplně nejlepší je zajít či zavolat na svoji KVS, domluvit návštěvu u vás, řeknou vám vše, co po vás chtějí. Různé KVS prý mají různé přístupy a podmínky, ale moc vymýšlet si už taky nemůžou, registrovaných sýraren přibývá. Dále potřebujete osvědčení zemědělského podnikatele – kvůli daním. No a pak záleží, jaké mléko zpracováváte. Pokud kozí, je to trošku snažší, u krav ale potřebujete koupit na SZIF mléčnou kvótu, což je u jedné krávy, no jak to říct slušně 🙂 Třeba ale bude nějaké výjimka, chtělo by to kontaktovat příslušný orgán.
      Tak to jen tak ve zkratce, základem pro vás ale opravdu bude kontaktovat KVS.

    • #1830

      BEzva, když už je vlákno a někdo něco napíše, dá se k tomu reagovat. Zareaguju na Hanku. Nejprve s kvótou. Příští rok by se měly kvóty na mléko rušit tuším, pokud ale jsou, musíte svou kvótu splňévat, což neznamená jen jí nepřešvihnout, ale pokud máte kvótu na 100 l mléka, musíte jí nejen nepřešvihnout, ale i naplnit. Pokud byste jí dlouhodobě nenaplňovala, seberou vám jí. S tím se pojí i vypisování přesných čísel, kolik jste nadojila, kolik zpracovala atd.

      Rozdílný přístup KVS naprosto podepisuju. Když jsem si zjišťovala informace ohledně Farmářských trhů a případného prodeje mléka, náš rozhovor s vedoucí VS byl následovný:
      „Mohu tedy prodávat mléko na FT?. Můžete, ale pouze z mlékomatu. Proč pouze z mlékomatu? A jak byste to dělala jinak, jako naběračkou z bandasky? Nikoli, ale z mobilního chlazení stáčela stejně jako z mlékomatu.“ Na druhé straně ticho. Pak „No ale doporučení je mlékomat“. Já na to“ doporučení, nebo uzákoněná povinnost?“ „Doporučení“. “ Takže souhlasíte se mnou, že pokud musím zachovat chlazené a stáčené mléko, mohu si v kufru auta přivézt mobilní chlazení, vychlazené mléko a to stáčet přímo z chlazení?“ „No, v podstatě by to tak šlo“. Děkuji, nashledanou.

      Podotýkám, že nemáme ani auto ani mobilní chlazení ani nechceme prodávat na FT :), ale principielně to vše odpovídá tomu, že můžete zjistit cokoli, nicméně na to, co po vás budou chtít vás vždy navedou až na vaší konkrétní KVS.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #1831
      hanaka
      Účastník

      No s těmi úřady je to fakt výborné 🙂 Fakt hodně důležité mi přijde zjistit si před návštvou KVS co nejvíce informací, aby člověk měl čím argumentovat a nenechal se zastrašit, přesně jak píše Klára.
      S tou kvótou, to je právě ono, já si to právě zjišťovala začátkem roku, když mi lidi zvonili na dveře, že chtějí mlíko a já to chtěla udělat legálně. Nevím už přesně, kolik byl min. počet litrů, ale na tu moji trošku to nešlo aplikovat, tak jsem to nechala být.

    • #1834

      Psala Marta
      Vyřídit si povolení pro prodej sýrů není v současné době až tak náročné jako to bylo před pár lety. V podstatě už je v lidských možnostech nechat si registrovat sýrárnu.
      Základní je rozdělení:
      1. máte pouze registrovanou sýrárnu – můžete prodávat z farmy a do blízkých obchodů, nesmíte do restaurací a žádnému prostředníkovi. Můžete prodávat omezené množství – do 100 litrů denně a nesmí se nakupovat mléko, musí se jednat o mléko z vlastního chovu.
      2. máte schválenou sýrárnu – dostanete přidělený ovál (takovou značku), můžete dodávat kam chcete, nakupovat mléko, vyvážet sýry kamkoliv po EU.

      Každopádně informace podá místní krajská veterinární správa, která vám bude provoz schvalovat i kontrolovat výrobu i kvalitu vyrobeného. Hygienu naštěstí zajímat nebudete, ta řeší když budete chtít doma vyrábět třeba marmelády.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2220
      koza Liza
      Člen

      Zdravím na kopec,
      začali jsme doma v malém – od čtyř koz, vyrábět sýry, jugrty apod. Nadchla mě informace, že jde sýrárna pouze registrovat a moc děkuju za tuhle diskuzi. Nevíte, zda to KVS schválí, když to vyrábíme doma? Nebo musí být samostatná místnost pro výrobu? Máme velikou kuchyni, nerez hrnce aj. Budu ráda za každou informaci a radu 🙂
      Krásný den, Anna

    • #2221

      No Anno, nejásala bych. Schválí pouze prodej mléka. Sýry už jsou výroba a na tu už je toho potřeba fakt mnohem více a určitě ne doma. Bohužel

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2222
      koza Liza
      Člen

      Děkuju za odpověď, budu pátrat dál… asi jsem tu diskuzi špatně pochopila. Vím, že to v domácích podmínkách povolí na dvě „sezóny“, aby si mohl člověk zatím vybudovat sýrárnu, ale… je to zase jen o lidech. Každý úřad a úředník jiný.

    • #2224
      dolomiti
      Účastník

      Tak teď mi teda úředníci v ČR vyrazili dech svojí ohleduplností 😀

    • #2446

      NOvý článek k legislativě – ohledně mléka http://www.suroviny.info/nejsem-evidovany-u-kvs-mohu-prodavat-mleko/

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
Aktuálně je na stránce zobrazeno 10 vláken odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.