Úvod › Fóra › Osobní sýrové mikroblogy › Niva sýry
Označeno štítky: bílá plíseň, CC, Charouce, pomalé sýření
- Toto téma obsahuje celkem 137 odpovědí. Do diskuze (8 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Niva a poslední změna proběhla před 8 roky a 7 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
-
27.4.2014 v 14:24 #727NivaÚčastník
Začala jsem před pěti lety farmářem, neboli čerstvým sýrem. Od té doby zkouším, mořím se, hledám informace, ale hlavně sýry už nekupuju.
Attachments:
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
27.4.2014 v 14:30 #2486NivaÚčastník
Je milé se podělit
Attachments:
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
27.4.2014 v 14:39 #2487NivaÚčastník
Gouda s paprikovýmin floky, dnes nasolená
Gouda s paprikovými floky
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
27.4.2014 v 14:49 #2488NivaÚčastník
Pařený sýr
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
27.4.2014 v 18:09 #2489NivaÚčastník
Limburger 30 dní zrání
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
30.4.2014 v 10:24 #2494NivaÚčastník
Munster zrající 5 týdnů a ještě bude aspoň tu samou dobu
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
30.4.2014 v 10:29 #2495Klara-adminČlen
Ivo jsi borec, fakt. Paráda!
"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
16.5.2014 v 10:03 #2499NivaÚčastník
Colby 11. 3. a Colby 16.5.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
16.5.2014 v 10:10 #2500NivaÚčastník
Morbier 2 měsíce
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
29.5.2014 v 9:32 #2523NivaÚčastník
Munster
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
29.5.2014 v 9:50 #2524NivaÚčastník
Reblochon
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
29.5.2014 v 10:05 #2525NivaÚčastník
Gouda s paprikovými floky
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
29.5.2014 v 11:54 #2526NivaÚčastník
Polotvrdý s propionovou kulturou
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
4.6.2014 v 11:27 #2547NivaÚčastník
Polotvrdý se sušenými kopřivami
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
11.6.2014 v 12:07 #2581NivaÚčastník
Tomme s nemytou kůrkou
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
11.6.2014 v 12:22 #2582katka1Účastník
Tak to je nádhera.
-
13.6.2014 v 21:03 #2588NivaÚčastník
Pyrenejský sýr
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
13.6.2014 v 21:38 #2589NivaÚčastník
Jack
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
13.6.2014 v 21:39 #2590NivaÚčastník
Tvrdý sýr půlroční
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
14.6.2014 v 14:21 #2591katka1Účastník
Tak to je nádhera, jak jste vydržela kolem něj tak dlouho chodit?
Kachlová kamna taky super. -
14.6.2014 v 22:59 #2592kupicek.marÚčastník
Sýry jsou nádherný. Chci se zeptat, kde a při jakých teplotách Vám sýry zrají? Kde na to máte podmínky? Markéta a díky
-
15.6.2014 v 6:52 #2593NivaÚčastník
Děkuji za pochvaly, potěší to. Sýry mi zrají jak se dá. V létě ve sklepě, jaro a podzim v komoře a v zimě ve špajzu. Nemám místnost se stálou teplotou, tak je stěhuju. Někdy i lednice. Je to náročné, ale zas to není tak často, tak se to dá.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
22.6.2014 v 10:15 #2599kupicek.marÚčastník
Hezkou neděli Ivo,
chci se zeptat třeba u toho Munstera, z kolika litrů mléka jste ho dělala (cca) a kolik je z toho sýra. Nebo nějaký podobný. Díky Markéta -
25.6.2014 v 18:22 #2607NivaÚčastník
Gouda vyrobená 3.5.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.6.2014 v 18:23 #2608NivaÚčastník
Limburger 6 týdnů
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.6.2014 v 18:24 #2609NivaÚčastník
Havarti 2 měsíce
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.6.2014 v 18:28 #2610NivaÚčastník
Markéto, munstery a limburgery dělám don těchhle forem :http://www.dobrykolonial.cz/FORMY/92-FA15-500g-hranat%C3%A1 Munstery výše jsou z 10l a Limburgery z 5, ale tam už jeden chybí.Z 10l naplním ty formičky 4. Pokud nechci mít čtverce, tak před nasolením přepůlím.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.6.2014 v 19:07 #2611Klara-adminČlen
A teda jak toto Havrati, tak i munster byly vynikající!
"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
7.7.2014 v 8:44 #2646NivaÚčastník
Vacherin vyrobený 15.5.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
7.7.2014 v 21:31 #2650katka1Účastník
Tiše závidím :-)) Sice vůbec nevím co je to za sýr, ale vypadá dost jedle :-)) Katka
-
8.7.2014 v 7:28 #2652NivaÚčastník
Katko, vacherin je zrající sýr o jehož původu se přou Francouzi se Švýcary 😀 Zraje obalený ve smrkové kůře, která mu dodává specifiskou chuť
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
8.7.2014 v 7:29 #2653NivaÚčastník
Crotin a současně s ním zrající vylisovaní ricotta
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.7.2014 v 15:03 #2686NivaÚčastník
Asiago pressato, ošetřené plasticoatem
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.7.2014 v 15:04 #2687NivaÚčastník
Kozí gouda
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.7.2014 v 15:05 #2688NivaÚčastník
Uzené tažené sýry
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.7.2014 v 15:06 #2689NivaÚčastník
V čem mi zrají sýry ve sklepě
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.7.2014 v 21:43 #2691katka1Účastník
Pěkný večer, sýry nádherné a bezva skříňka, to je sklo, nebo síťka ?
-
21.7.2014 v 7:32 #2693NivaÚčastník
Katko, kovová síťka.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
3.8.2014 v 21:04 #2726NivaÚčastník
Ochucené goudy
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
3.8.2014 v 21:11 #2727NivaÚčastník
Gouda s kopřivama
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
3.8.2014 v 21:12 #2728NivaÚčastník
Asiago pressato
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 22:39 #3201NivaÚčastník
TÊTE DE MOINE
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 22:41 #3202NivaÚčastník
Bleu d’Auvergne
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 22:45 #3203NivaÚčastník
Tea Hive
Sýr čedarového typu, zrající natřený směsí oleje a čajeMiluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:02 #3204NivaÚčastník
Dry Jack lisovaný tradičně pouze v plachetce
Po oschnutí natřený směsí oleje, pepře, kakaa a na jemnoo mleté kávy
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:22 #3205NivaÚčastník
Belmonte
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:24 #3206NivaÚčastník
Jen tak pár sýrů
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:25 #3207NivaÚčastník
Polotvrdý barvený špenátem
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:28 #3208NivaÚčastník
Gouda s chilli
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:29 #3209NivaÚčastník
Caciotta 3 měsíce, zrála v pepři a druhý v provensálských bylinách, třetí natřená rajčatovým pyré
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:41 #3210NivaÚčastník
Kozí gouda se zeleným pepřem 5 měsíců stará
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:44 #3211NivaÚčastník
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.4.2015 v 23:45 #3212NivaÚčastník
Na ochutnání
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
21.4.2015 v 0:07 #3213NivaÚčastník
Původně to měl být sýr s dvojí plísní, ale modrá se jaksi nekonala 🙂
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
21.4.2015 v 5:33 #3214kupicek.marÚčastník
Paráda…
-
21.4.2015 v 7:02 #3215Klara-adminČlen
Teď abych šla dělat sýry nebo co 😀
"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
21.4.2015 v 9:13 #3216NivaÚčastník
No tak šup, šup, taky se chystám sýrařit, tak ať v tom nejsem sama 😀
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
21.4.2015 v 9:15 #3217NivaÚčastník
Markétko, děkuju…
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
21.4.2015 v 9:17 #3218NivaÚčastník
Přece jen se mi povedlo vydolovat trochu kresby z toho pivního čedaru 😀
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
21.4.2015 v 10:13 #3220NivaÚčastník
Tomme
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
22.4.2015 v 10:41 #3224NivaÚčastník
Tvarohový s paprikou a zrání u camembertů
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
22.4.2015 v 11:33 #3225NivaÚčastník
Ricotta saláta okapávání ricotty
Po 14 dnech
Po 3 měsících
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.4.2015 v 6:47 #3236NivaÚčastník
Camemberty a ostatní typ gouda, ale různé kultury
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.4.2015 v 6:51 #3237NivaÚčastník
Je to sýr, není to sýr 🙂
Ricottové koule s crema di balsamico, polité čokoládou a zrnkem hrubé soli na ozdobu
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.4.2015 v 6:53 #3238NivaÚčastník
Ochucené tvarohové kozí sýry
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.4.2015 v 10:27 #3240hanakaÚčastník
Teda, tak to je nádhera! A ty ricottové koule! No úplně mě padla brada a ochutnala bych nejradši všechno 🙂 Já ty sýry letos nějak flákám, tak se do toho budu muset taky pustit.
-
25.4.2015 v 15:08 #3242Klara-adminČlen
A kdy že Ivo přijedeš? :D:D
"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
25.4.2015 v 15:14 #3243NivaÚčastník
Hanako, děkuji moc. To všechno určitě ještě dohoníte. Jaro teprve začíná a až začne pastva, tak to bude ten správný čas :-))
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.4.2015 v 15:18 #3244NivaÚčastník
Kláro, ráda, bych ráda, už to snad brzy vyjde 🙂
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.4.2015 v 15:25 #3245Klara-adminČlenQuote:Quote from Niva kdy April 25, 2015, 15:18
Kláro, ráda, bych ráda, už to snad brzy vyjde 🙂no já jen, že tvoje ricotové koule by klidně mohly přijet jako předvoj 😀
"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
25.4.2015 v 16:37 #3246NivaÚčastník
Já to taky tak myslela 🙂
Ricotta odkapává, proto jsem psala, že brzy 🙂Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.4.2015 v 16:39 #3247NivaÚčastník
Caerphilly cheese jeden v medvědím česneku a druhý v kopřivách
To jsem zvědavá jak to dopadne 🙂Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
27.4.2015 v 19:53 #3259NivaÚčastník
Tak taky něco z výroby. Včera 60l mléka.
4x morbier, 1x tomme. 1x blue jack a crotiny ze zbylých 2l mléka :-))Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
28.4.2015 v 11:46 #3260katka1Účastník
Nádhera, vaše fotky jsou nekonečným zdrojem inspirace.
Začnu smaženými koulemi 🙂
Katka -
28.4.2015 v 12:05 #3261NivaÚčastník
Katko, díky. Smažené koule jsou super, určitě zkuste, už proto, že zárukou je to, že chutnaly zdejšímu panu domácímu a ten má špičatý jazýček (jak říkala moje babička):-))))
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
29.4.2015 v 18:20 #3266NivaÚčastník
Pokus o Valencay
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
30.4.2015 v 9:49 #3271NivaÚčastník
Protože vás zaujaly ricottové koule 🙂 a protože když děláme sýry a nemáme tolik zvířat, která by si pochutnala na syrovátce a protože ji lít do odpadu je za a) škodlivé pro životní prostředí a za b) nehospodárné, tak máme za chvilku ricotty, že nám leze i ušima :-))) Dám sem občas nějaký recept jak jí zpracovávám. Se syrovátkou, co zbude hnojím rostliny na zahradě a pokud nedělám sýry s plísní a jinými breberkami, použiju do koupele 🙂
Tak dnes včerejší meruňkový koláč s ricottou 🙂
dělám podle tohoto receptu:
Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 200 g hladké mouky, 100 g másla, 2 lžíce cukru krupice a 2–3 lžíce studené vody,Na náplˇ: 500 g ricotty, 2 vejce o pokojové teplotě, 1 citron, 60 g moučkového cukru(ušlehat)Dát na těsto a přidat 500 g meruněk, 2 lžíce třtinového cukru a hrst plátkových mandlí na posypání. Péct na 180°do růžovaMiluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
1.5.2015 v 9:37 #3273NivaÚčastník
Pepato Toscano
Sicilský polotvrdý ovčí sýr, ale dělala jsem z kravského mléka
Za 2,5 měsíce
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
2.5.2015 v 11:11 #3275NivaÚčastník
Pečená ricotta
350 g ricotty.50 g parmazánu,
2 lžičky strouhané citronové kůry, 2 lžíce medvědího česneku(nebo pažitky), sůl, drcený bílý pepř,přidala jsem paprikové floky. ale nemusí být. Všechno ušlehat, dát do vymazaných zapékacích misek máslem a upéct na 180 do růžova
Jí se teplé i studené, může se přidat na pizzu, nebo nastrouhat na špagetyMiluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
4.5.2015 v 21:38 #3292NivaÚčastník
Pár Camembertů
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
6.5.2015 v 10:20 #3298NivaÚčastník
Pořád jsem přemýšlela nad sýry s modrou plísní a lisováním. Vím, že plísně potřebují vzduch, ale…
Pak jsem na netu našla sýr Modrý Jack, tak jsem hledala dál a našla i postup. Zkusila jsem ho tedy podle něj vyrobit. Tohle je fotka po 9 dnech zrání. Zatím to vypadá dobře. Sýr má zrát 14 dnů a déle. Jsem zvědavá až ho rozkrojím. Tak mi držte palce, ať to dobře dopadne. Podle info má být víc jemný a méně slaný, než ostatní sýry s modrou plísníMiluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
13.5.2015 v 11:18 #3305NivaÚčastník
Ricottové gnocchi
250 g vykapané ricotty
1 malé vejce, pokud máte vejce velká, dejte jen žloutek
50 g sýru parmezánového typu, nastrouhaného
cca 4 lžíce hladké mouky
sůl podle chutiTo je základní recept. Já přidala ještě nastrouhané vařené brambory a tím pádem i mouku. S těstem se musí pracovat rychle, aby neřídlo.
Uvařené jsem promíchala se špenátem z medvědího česneku a posypala sýrem
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
14.5.2015 v 10:02 #3306NivaÚčastník
Caerphilly cheese po 3 týdnech
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
16.5.2015 v 10:00 #3309NivaÚčastník
Čedar 50% kozí a 50% kravské sčerveným pepřem
Datum výroby 14.9. 2014
Zrál pod bandážíMiluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
19.5.2015 v 18:56 #3313NivaÚčastník
Blue Jack po 3 týdnech
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
19.5.2015 v 20:51 #3314katka1Účastník
Ivo, čedar je boží, to je jasný :-), no a ten Jack ? Jste prostě kouzelnice 🙂
Katka -
20.5.2015 v 7:14 #3317NivaÚčastník
Katko, děkuju, jste moc milá. Nedělám sýry ve velkém, nemusím mléko zpracovávat každý den, Jak už jsem psala, ráda zkouším nové věci. Začátečnickou euforii mám už dávno za sebou a tak je to spíš o hraní a někdy skutečně kouzlení, i když nemyslím, že bych byla kozelnice :))) Naopak. Vždycky mám strach jak to dopadne :)) Iva
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.5.2015 v 9:24 #3318hanakaÚčastník
Teda Ivo, ty vaše sýry, to je už fakt jiná liga, to je taková vyšší sýrařská! Nádhera! Škoda, že nejde přes obrazovku i ochutnat 🙂
-
20.5.2015 v 12:28 #3319kupicek.marÚčastník
Ivo, tedy ten čedar, to je kousek, mňam, fakt paráda :-). Jste šikulka. Markéta
-
20.5.2015 v 13:25 #3321NivaÚčastník
Hanako, to ne, jiná liga rozhodně ne. Jsou daleko šikovnější. Když čtu komentáře Inky, tak jišťuju, že vlastně nic nevím a nic neumím a žese ještě musím hodně učit. A když vidím, kolik mléka musí zpracovat Klára, tak si připadám jako břídil. Pak se zase seberu a udělám nějaký sýr :)) Jak už jsem psala, dělám sýry už nějakou dobu. Ale nejvíc jsem se naučila na těchhle stránách a teď je pro mě velkým pomocníkem i Domácí mlékař. Už dřív jsem dělala hodně sýrů podle Kláry a myslím, že to byla dobrá volba :))
Každopádně děkuju za pochvalu, moc potěšila IvaMiluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
20.5.2015 v 13:32 #3322NivaÚčastník
Markéto, děkuju. Čedar je komplet i s bandážováním dělaný podle domácího mlékaře. Výroba je trošičku náročnější, ale po zabandážování s ním už není skoro žádná práce :)) Takže si tu pochvalu ani moc nezasloužím :)) Vyrobit sýr s přírodní kůrkou dá víc zabrat. Iva
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
23.5.2015 v 21:59 #3326NivaÚčastník
Přestěhovávala jsem sýry z vinotéky do komory, protože tam už je konečně ta správná teplota a tak vinotéka může na letní odpočinek :-)). A u toho jsem našla zapomenutý reblochon, kterému je teď 3 měsíce.
Chuť i vůně je opravdu jen pro silné povahy, ale pokud tento druh sýrů máte rádi, vřela doporučuji taky někde zapomenout :))Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.5.2015 v 8:42 #3329NivaÚčastník
Tak další odzkoušený ricottový recept
Budino di Ricotta alla Rossini
Pudink z ricotty podle Rossiniho300 g ricotty utřeme se lžící mouky, dvěma žloutky, dvěma lžícemi moučkového cukru, s trochou soli, skořicí a drobně posekaným kandovaným ovocem.
Pak přidáme tuhý sníh z 2 dvou bílků a 3 lžíce rumu.
Máslem vytřeme pudinkovou formu a těsto do ní přelijeme.
Pečeme ve vyhřáté troubě asi tak 20 až 30 minut.
Pudink můžeme podávat teplý i studený, ale vždy ho obložíme konzervovaným ovocem a posypeme skořicí, cukrem a strouhanou čokoládou.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
9.6.2015 v 10:44 #3345NivaÚčastník
Crottin po 7 týdnech
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
29.6.2015 v 9:05 #3364riciČlen
Dobrý den,máte moc pěkné aurčitě i chutné sýry. Jelikož miluji nivu chci zkusit její výrobu.Chtěl bych se zeptat, zda může být společně s jinými polotvrdými sýry v ledničce nebo musí být zvlášť, aby plíseň nepostihly i ostatní sýry? Děkuji
-
30.6.2015 v 22:30 #3365NivaÚčastník
Zdravím, Rici, do jedné lednice s ostatními sýry bych nivu nedávala. Pokud máte možnost, dejte zvlášť. Modrá plíseň by určitě dříve, nebo později přeskočila, Dá se to trochu hlídat teplotou, vlhkostí a množstvím soli, ale už to chce zkušenosti a stejně to není na 100%.
Jinak děkuji za pochvalu. IvaMiluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
2.7.2015 v 7:59 #3366riciČlen
Dobrý den, myslel jsem si to a tak děkuji za potvrzení. Nicméně zkusit se to může, co z toho vznikne za kombinace 🙂
-
2.7.2015 v 20:32 #3367NivaÚčastník
To ano, zkusit se může. Jen pa ta modrá leze na všechno a přiděláte si dost práci. Ale dá se to.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
3.7.2015 v 6:05 #3369riciČlen
dost práce v čem? Myslel jsem, že to třeba zkusím a uvivíme, co ta plíseň udělá s tím polotvrdým sýrem. Možná by to byla zajímavá chuť….nevím
-
6.7.2015 v 15:58 #3377NivaÚčastník
Takhle ano. Dost práce jsem psala proto, že pak se sýry musí ošetřovat daleko pečlivěji a častěji, pokud tu plíseň nechcete. Ale když chcete zkoušet musíte si uvědomit, že plíseň potřebuje k životu vzduch, vlhkost…
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
8.7.2015 v 10:15 #3378hanakaÚčastník
hlavně je třeba počítat s tím, že tu modrou plíseň tam pak budete mít i po pečlivém umytí ještě za půl roku a bude skákat i na sýry, na které už nebudete chtít. Lednice se totiž hodně blbě desinfikuje. Nechci odrazovat, je to jen moje začátečnická zkušenost 🙂 Dnes už bych měla nivu jen v přísné izolaci 🙂
-
15.7.2015 v 9:32 #3380riciČlen
děkuji za reakce, z důvodu mých domácích podmínek jsem to zkoušení zatím odložil
-
23.8.2015 v 8:12 #3400NivaÚčastník
Dlouho jsem nic nevkládala. Tak aspoň jeden šestiměsíční pepřový
PEPATO CHEESE
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
10.10.2015 v 12:45 #3413NivaÚčastník
Tak už musím něco zase vyrobit, tohle je náš poslední sýr. Ale venku už práce tolik nebudea tak snad budu mít zase čas a bude se sýřit.
Polotvrdý ošetřovaný trochu bravibacterium linens, zrající 5 měsíců.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
22.12.2015 v 0:14 #3489NivaÚčastník
Gorgonzola
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
22.12.2015 v 21:53 #3502NivaÚčastník
Polotvrdé s kulturou Tomme.
Tak ty dělám ráda.Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
3.1.2016 v 12:13 #3509NivaÚčastník
Tak zase ricotta. Tantokrát pečená rolovaná se špenátem.
Z čerstvého nudlového těsta si naplníte roládky ( ricotta, strouhaný sýr, špenát, sůl, pepř, česnek). Narovnáte do zapékací misky, kam jste na dno dali rajčatovou omáčku (dala jsem pomalu pečená rajčata s česnekem a bazalkou). Posypete strouhaným sýrem a dáte zapéct
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
4.1.2016 v 11:37 #3514NivaÚčastník
Halloumi
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
7.1.2016 v 10:01 #3517NivaÚčastník
U nás oblíbená gouda. Tentokrát se šalvějí a kmínem
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
7.1.2016 v 10:44 #3518kupicek.marÚčastník
Ivo, dala bych si… Prosím Tě, ty bylinky nějak ošetřuješ, než je přidáš do sýřeniny? Kvůli plísním? Díky markéta
-
7.1.2016 v 11:03 #3519NivaÚčastník
Markétko, spařím horkou vodou, chvíli nechám a naleju do hrnce, promíchám a začnu formovat
Ořechy, sušené brusinky a prostě to, co jsou větší kousky spařím a přidávám až při formování a snažím se, aby z těsta nekoukalo. Zrovna tak, když chci linku z bylin, tak spařím a přidám při formování tam, kde tu linku chci mít.Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
8.1.2016 v 11:36 #3526NivaÚčastník
Pomazánka skoro jako „Budapešť“
Ricotta, zakysaná smetana (pokud mám, přidám žerve), sůl, červená paprika(koření)a nakrájená sterilovaná paprika v oleji( vše promíchat)
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
10.1.2016 v 12:23 #3531NivaÚčastník
Edam s pískavicí formovaný do koule v plachetce
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
10.1.2016 v 12:51 #3532NivaÚčastník
Tak asi před 3 lety se mi povedlo tohle. Měl to být Jarlsberg. Po vyndání do tepla se začal krásně nafukovat, ale začal taky pouštět tuk. Voněl krásně, ale byl neustále hodně mastný, proto jsem ho po měsíci rozkrojila a tohle na mě baflo. Nyslela jsem, že mě klepne. Před ani potom se mi to nestalo, ale od té doby mám z propionů fobii
Chutnal jak emental a krásně voněl
Kláro, Inko, ostatní co myslíte?
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
10.1.2016 v 13:50 #3533Klara-adminČlen
Sama se těším na Inku, Pokud jsi dávala propionku a termofilní, tak v Ekokoze v té době prodávali propionku jen jako balení na 100 min. na 50 litrů, takže předpokládám, že jsi to dělila a podle mě se to hrozně špatně dělí a bylo tam propionový asi i hodně. Já dávám jednu malinkou krystalku na 50 l. Taky bych trochu vsadila na špatné prokysání, respektive spíš na velké, ale to fakt nevím. Mně ta oka trochu připomínají i jeden druh clost. ale to bych fakt sem psala všechny vady co existují :), navíc ty píšeš, že hezky voněl i chutnal.
"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
10.1.2016 v 14:15 #3534NivaÚčastník
Propionky bylo asi opravdu hodně. PH jsem neměřila. Clost. asi ne, protože ze stejné várky mléka se mi ostatní sýry povedly. Taky nevím čím bylo to pouštění tuku, to se mi taky ještě nestalo u žádného sýru.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
11.1.2016 v 19:26 #3535InkaČlen
Pokud jde o tuk. Tam je příčina nejspíš jasná – sýr je na povrchu mastný a i po jeho ošetření stále tuk vystupuje na povrch. Toto u sýrů švýcarského typu obzvlášť při domácí výrobě není unikum a také se nejedná o nijak zdraví škodlivou záležitost. Příčinou je vysoká teplota v průběhu zrání (období fermentace) a zároveň relativně vysoký obsah tuku v těstě. Tuk se zjednodušeně řečeno při vyšší teplotě ztekucuje a vystupuje na povrch. Jediné momentální řešení je snížení teploty prostředí. Případně při příští výrobě mírně snížit obsah tuku v mléce (částečné sbírání).
Také se toto může přihodit i při výrobě jiných druhů sýrů s vyšším obsahem tuku (u nízkotučných variant to až tak nehrozí). Při domácí výrobě polotvrdých sýrů se může případně stát, když někdo nechává po vyjmutí ze solicího roztoku sýry oschnout v místnosti s příliš vysokou teplotou a nebo při procesu zrání ve vyšší teplotě. Sýr je stále jakoby mastný a ne a ne se vytvořit ten správný povrch. I v tomto případě je dobré snížit teplotu.Co se týká dírek, tak to bych si tedy s určitostí netroufla tvrdit. Spíš se toho mohlo sejít víc. Udržet relativně vyšší pH při výrobě tohoto typu sýru je nutné. Teplota není z obliga, plynotvorné bakterie jsou jasné, ale jaké přesně …? Velká otázka je použitá startovací kultura + mohlo se něco vynořit i z mléka. To, že se něco takového nestalo i u jiných sýrů nemusí nutně mnoho znamenat. Jarlsberg se docela vymyká – jednak mytí sýřeniny a potom fermentace při vyšší teplotě, takže pravděpodobnost rozvoje něčeho nekalého je vyšší.
Správně by měly být jako startovací použity tyto MO: Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis + Lactococcus lactis subsp. lactis +
Lactococcus lactis subsp. cremoris + Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
Otázka je, jaké přesně kmeny Norové používají a jaký poměr jednotlivých MO. -
12.1.2016 v 9:23 #3536NivaÚčastník
Děkuju, Inko. Ta teplota byla asi opravdu vyšší. Už je to dlouho, ale jsem si jistá, že propionové jsem dala určitě víc, než jsem měla.A viděla bych to i v tom PH. Tou vyšší teplotou určitě sýr víc prokysal. Od té doby nemám moc důvěru k sýrům s oky, zkoušela jsem už vícekrát, ale tím jak jsem nejistá, tak většinou rozkrojím dřív, než bych měla. Zkusím znovu už s PH metrem a uvidím. Dám pak vědět. Ještě jednou moc děkuju. Iva
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
12.1.2016 v 11:52 #3537NivaÚčastník
Malinová zmrzlina z ricotty
1/2 kg ricotty, 2 šlehačky, maliny, cukr, citronová šťáva
Ušleháme si ricottu, maliny, cukr a citr. šťávu. Vedle ušleháme šlehačku. Obojí smícháme a dáme do výrobníku na zmrzlinu. Pokud nemáme, tak do mrazáku, ale první 2 hodiny několikrát promícháme.
Zmrzlinu i z výrobníku můžeme uchovat v mrazáku. Ale po vyndání necháme trochu povolit.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
14.1.2016 v 15:38 #3545NivaÚčastník
Ochutnávka
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
25.1.2016 v 18:44 #3557NivaÚčastník
Parmazán po výrobě
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
27.1.2016 v 17:29 #3559NivaÚčastník
Ořechový koláč s ricottou
150 dg vlažských ořechů
150dg másla
150dg cukru
150dg ricotty
40dg mouky
5 vajec
Kůra z péloviny citronu5 lžic meruňkové marmelády
2 lžíce rumu
ČokoládaNasekejte a upražte ořechy
Utřete máslo, cukr,žloutky,ricottu
Přidejte ořechy, mouku, citr. Kůru
Nakonec sníh z bílků
Koláčovou formu vymazat a péct v předehřáté troubě na 200° 30 minut
Nechat vychladnout
Marmeládu ohřejeme, přidáme rum a potřeme koláč. Posypeme strouhanou čokoládou
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
27.1.2016 v 18:14 #3560NivaÚčastník
Camemberty Od 5.1. do 27.1.
Od výroby po konzumaci 🙂Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
29.1.2016 v 11:52 #3562NivaÚčastník
Už se těšíte na jaro? :))
Já moc. Jedna jarní Niva :))
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
29.1.2016 v 22:30 #3570NivaÚčastník
Plněné feferonky (kozí rohy, malé papričky) ricottou
Papričky očistíme, narovnáme na plech a upečeme, aby změkly.
Ricottu, dobře vykapanou, vymícháme se solí, pepřem, česnekem,(můžeme přidat i jiný krémový sýr) citronovou šťávou.
Naplníme vychladlé papričky.
Narovnáme do sklenic, proložíme bylinkama a na plátky nakrájeným česnekem. Zakápneme citronovou šťávou a zalijeme kvalitním olejem. Uzavřeme. Skladujeme v chladu. Vydrží až 3 měsíce. Používáme jako předkrm, nebo jen tak, jako chuťovku.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
1.2.2016 v 12:46 #3575NivaÚčastník
Syrovátkový sýr mysost, žervé, jogurty a máslo
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
2.2.2016 v 17:37 #3579NivaÚčastník
Camembert s wasabi.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
4.2.2016 v 18:14 #3581NivaÚčastník
Brillat Savarin
Naprosto úžasný sýr.
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
9.2.2016 v 13:29 #3584NivaÚčastník
Tip na zrání camembertů.
Takhle u nás zrají po většinu roku :))
Ve sklepě, ve starém zeláku, samozřejmě jsou přiklopené :))Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
11.2.2016 v 12:22 #3593Dasa od hraduÚčastník
Permalinko…. taková nádhera!!! K tomu bych se jednou chtěla dopracovat.Paráda… a ještě mám teď hroznou chuť na sýr 🙂
Dasa od hradu
-
11.2.2016 v 14:32 #3595NivaÚčastník
Dášo, když jsem viděla, co jste dokázali za krátký čas udělat z té ruiny, jak píšete :)) A vidím ty Vaše dvě krásné jalovičky, tak sýry zmáknete jako nic. Jen až bude mléko, tak se do toho pusťte. Držím Vám palce. Iva
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
12.2.2016 v 13:02 #3599Dasa od hraduÚčastník
Děkuji Ivo.. Ale ještě mnohokrát budu hledat na tomhle super webu a loudit další informace, než se trochu vypracuji:-)Loni jsem zkoušela jen čerstvé sýry a byly moc dobré. S těmi lisovanými a déle zrajícími to tak jednoduché nebude. Nevím, jestli náš sklep bude pro zrání dobrý. Jak tady všude čtu, výroba sýrů je úplná alchymie. Ale jsem optimistka:-)
Dasa od hradu
-
15.2.2016 v 19:20 #3607NivaÚčastník
Gouda 6 týdnů
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
12.4.2016 v 9:22 #12849NivaÚčastník
Výroba mahonu
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
30.4.2016 v 18:00 #12991NivaÚčastník
Tylžský sýr podle Domácího mlékaře
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
30.4.2016 v 18:04 #12992NivaÚčastník
Caciotta
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
2.5.2016 v 10:33 #13003NivaÚčastník
Charouce
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
6.5.2016 v 9:24 #13087NivaÚčastník
Ricotta saláta koupaná ve slaném víně
Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.
-
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.