Niva sýry

Úvod Fóra Osobní sýrové mikroblogy Niva sýry

  • Toto téma obsahuje celkem 137 odpovědí. Do diskuze (8 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Niva a poslední změna proběhla před 8 roky a 7 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 137 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #727
      Niva
      Účastník

      Začala jsem před pěti lety farmářem, neboli čerstvým sýrem. Od té doby zkouším, mořím se, hledám informace, ale hlavně sýry už nekupuju.

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2486
      Niva
      Účastník

      Je milé se podělit

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2487
      Niva
      Účastník

      77fe223738eb213b507e981d509fa96b-550x413.jpgGouda s paprikovýmin floky, dnes nasolená

      Gouda s paprikovými floky

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2488
      Niva
      Účastník

      Pařený sýr
      16c63e55be_98219198_u.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2489
      Niva
      Účastník

      Limburger 30 dní zrání

      dfef8117098d51053d8461cbcd203dee-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2494
      Niva
      Účastník

      Munster zrající 5 týdnů a ještě bude aspoň tu samou dobu
      43495-IMG_0885-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2495

      Ivo jsi borec, fakt. Paráda!

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2499
      Niva
      Účastník

      Colby 11. 3. a Colby 16.5.
      95m0r-IMG_0586-550x413.jpg
      n07mt-IMG_0993-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2500
      Niva
      Účastník

      Morbier 2 měsíce

      81e7da8b9041b0d2c1e6fe38c6580b0a-550x413.jpg

      094e7a8305b21cf9ea4c10120c53f5d4-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2523
      Niva
      Účastník

      Munster
      ed3770109e_98058493_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2524
      Niva
      Účastník

      Reblochone55dc6b52d_98058494_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2525
      Niva
      Účastník

      Gouda s paprikovými flokyeb125938da_98058509_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2526
      Niva
      Účastník

      Polotvrdý s propionovou kulturou61201faf29_98059684_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2547
      Niva
      Účastník

      Polotvrdý se sušenými kopřivami5cb0a099db_98126060_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2581
      Niva
      Účastník

      Tomme s nemytou kůrkou0b557403bf_98198320_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2582
      katka1
      Účastník

      Tak to je nádhera.

    • #2588
      Niva
      Účastník

      Pyrenejský sýr98266e85f3_98218887_u.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2589
      Niva
      Účastník

      Jack59f8331f5a_98218813_u.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2590
      Niva
      Účastník

      Tvrdý sýr půlroční5fc76e68fa_98218794_u.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2591
      katka1
      Účastník

      Tak to je nádhera, jak jste vydržela kolem něj tak dlouho chodit?
      Kachlová kamna taky super.

    • #2592
      kupicek.mar
      Účastník

      Sýry jsou nádherný. Chci se zeptat, kde a při jakých teplotách Vám sýry zrají? Kde na to máte podmínky? Markéta a díky

    • #2593
      Niva
      Účastník

      Děkuji za pochvaly, potěší to. Sýry mi zrají jak se dá. V létě ve sklepě, jaro a podzim v komoře a v zimě ve špajzu. Nemám místnost se stálou teplotou, tak je stěhuju. Někdy i lednice. Je to náročné, ale zas to není tak často, tak se to dá.

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2599
      kupicek.mar
      Účastník

      Hezkou neděli Ivo,
      chci se zeptat třeba u toho Munstera, z kolika litrů mléka jste ho dělala (cca) a kolik je z toho sýra. Nebo nějaký podobný. Díky Markéta

    • #2607
      Niva
      Účastník

      Gouda vyrobená 3.5.2dd82fc8c2_98330977_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2608
      Niva
      Účastník

      Limburger 6 týdnů89396848e9_98330999_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2609
      Niva
      Účastník

      Havarti 2 měsíce6e807ee9c5_98330986_v11-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2610
      Niva
      Účastník

      Markéto, munstery a limburgery dělám don těchhle forem :http://www.dobrykolonial.cz/FORMY/92-FA15-500g-hranat%C3%A1 Munstery výše jsou z 10l a Limburgery z 5, ale tam už jeden chybí.Z 10l naplním ty formičky 4. Pokud nechci mít čtverce, tak před nasolením přepůlím.

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2611

      A teda jak toto Havrati, tak i munster byly vynikající!

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2646
      Niva
      Účastník

      Vacherin vyrobený 15.5.475101481b_98447053_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2650
      katka1
      Účastník

      Tiše závidím :-)) Sice vůbec nevím co je to za sýr, ale vypadá dost jedle :-)) Katka

    • #2652
      Niva
      Účastník

      Katko, vacherin je zrající sýr o jehož původu se přou Francouzi se Švýcary 😀 Zraje obalený ve smrkové kůře, která mu dodává specifiskou chuť

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2653
      Niva
      Účastník

      Crotin a současně s ním zrající vylisovaní ricottaaf90b8c58a_98457585_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2686
      Niva
      Účastník

      Asiago pressato, ošetřené plasticoatemf991ad077c_98593775_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2687
      Niva
      Účastník

      Kozí gouda03b2b6f8e8_98593755_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2688
      Niva
      Účastník

      Uzené tažené sýry887187afe4_98593739_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2689
      Niva
      Účastník

      V čem mi zrají sýry ve sklepě43435434d2_98593724_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2691
      katka1
      Účastník

      Pěkný večer, sýry nádherné a bezva skříňka, to je sklo, nebo síťka ?

    • #2693
      Niva
      Účastník

      Katko, kovová síťka.

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2726
      Niva
      Účastník

      Ochucené goudy8301ea5405_98746988_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2727
      Niva
      Účastník

      Gouda s kopřivama 27069bb18b_98747080_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #2728
      Niva
      Účastník

      Asiago pressato5675bfeec0_98747087_v1-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3201
      Niva
      Účastník

      0a3c607fb39d6869ff525697fac4381a-550x413.jpg

      TÊTE DE MOINE

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3202
      Niva
      Účastník

      1bd19a60ea286053f6bdc9bcdef16910-550x413.jpg

      Bleu d’Auvergne

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3203
      Niva
      Účastník

      57fd746ca481c13862ac862b8e6831f6-550x413.jpg

      Tea Hive
      Sýr čedarového typu, zrající natřený směsí oleje a čaje

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3204
      Niva
      Účastník

      Dry Jack lisovaný tradičně pouze v plachetce

      687786586f428bd4a5be8aaa967f2642-550x413.jpg

      Po oschnutí natřený směsí oleje, pepře, kakaa a na jemnoo mleté kávy

      64e9d17332156efa5a8cdb421785958b-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3205
      Niva
      Účastník

      Belmonte

      0da239efe0820aca369936a1c0bd510a-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3206
      Niva
      Účastník

      Jen tak pár sýrů

      876c48f085fbf1ce2f24c4f23ee3915f-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3207
      Niva
      Účastník

      Polotvrdý barvený špenátem

      6e6dbc9b8f08cc7372a223b7157e744d-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3208
      Niva
      Účastník

      Gouda s chilli

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3209
      Niva
      Účastník

      Caciotta 3 měsíce, zrála v pepři a druhý v provensálských bylinách, třetí natřená rajčatovým pyré

      4d700aeb209bbf11672fc5cd1ef83c3b-550x413.jpg

      1ae635c43dc9798655f9e80e46366a04-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3210
      Niva
      Účastník

      Kozí gouda se zeleným pepřem 5 měsíců stará

      d267558d0e35b6fb93568b153d557037-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3211
      Niva
      Účastník

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3212
      Niva
      Účastník

      Na ochutnání

      7a66b5a6733df91b8a6a760fd78aedda-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3213
      Niva
      Účastník

      ce899159b5a6a2ff64f3fa5be2e8c53d-550x413.jpg

      Původně to měl být sýr s dvojí plísní, ale modrá se jaksi nekonala 🙂

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3214
      kupicek.mar
      Účastník

      Paráda…

    • #3215

      Teď abych šla dělat sýry nebo co 😀

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #3216
      Niva
      Účastník

      No tak šup, šup, taky se chystám sýrařit, tak ať v tom nejsem sama 😀

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3217
      Niva
      Účastník

      Markétko, děkuju…

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3218
      Niva
      Účastník

      Přece jen se mi povedlo vydolovat trochu kresby z toho pivního čedaru 😀

      a45ffdbe048afb8552df4f515d8f251e-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3220
      Niva
      Účastník

      Tomme

      b8aa0792b71da25d8a0ef212cce591cd-550x413.jpg

      6174ee26f02bfe1d2f5128c51db1823f-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3224
      Niva
      Účastník

      Tvarohový s paprikou a zrání u camembertů

      649c71bdaef4728180540d9587dd054b-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3225
      Niva
      Účastník

      Ricotta saláta okapávání ricotty

      Po 14 dnech

      Po 3 měsících

      cfdd2baab561c71adca15a44b074e69e-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3236
      Niva
      Účastník

      Camemberty a ostatní typ gouda, ale různé kultury

      %5E8EBFEB01AF1A3136C79B3D611D42C7489C45235965757FEB66%5Epimgpsh_fullsize_distr-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3237
      Niva
      Účastník

      Je to sýr, není to sýr 🙂

      Ricottové koule s crema di balsamico, polité čokoládou a zrnkem hrubé soli na ozdobu

      1505387_812670785463837_7199033719103492544_n-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3238
      Niva
      Účastník

      Ochucené tvarohové kozí sýry

      %5ED7A6AEB8E66CB2BCC19E0DBE3C22772FFA0515208C86B65853%5Epimgpsh_fullsize_distr-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3240
      hanaka
      Účastník

      Teda, tak to je nádhera! A ty ricottové koule! No úplně mě padla brada a ochutnala bych nejradši všechno 🙂 Já ty sýry letos nějak flákám, tak se do toho budu muset taky pustit.

    • #3242

      A kdy že Ivo přijedeš? :D:D

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #3243
      Niva
      Účastník

      Hanako, děkuji moc. To všechno určitě ještě dohoníte. Jaro teprve začíná a až začne pastva, tak to bude ten správný čas :-))

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3244
      Niva
      Účastník

      Kláro, ráda, bych ráda, už to snad brzy vyjde 🙂

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3245
      Quote:
      Quote from Niva kdy April 25, 2015, 15:18
      Kláro, ráda, bych ráda, už to snad brzy vyjde 🙂

      no já jen, že tvoje ricotové koule by klidně mohly přijet jako předvoj 😀

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #3246
      Niva
      Účastník

      Já to taky tak myslela 🙂
      Ricotta odkapává, proto jsem psala, že brzy 🙂

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3247
      Niva
      Účastník

      Caerphilly cheese jeden v medvědím česneku a druhý v kopřivách
      To jsem zvědavá jak to dopadne 🙂

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3259
      Niva
      Účastník

      Tak taky něco z výroby. Včera 60l mléka.
      4x morbier, 1x tomme. 1x blue jack a crotiny ze zbylých 2l mléka :-))

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3260
      katka1
      Účastník

      Nádhera, vaše fotky jsou nekonečným zdrojem inspirace.
      Začnu smaženými koulemi 🙂
      Katka

    • #3261
      Niva
      Účastník

      Katko, díky. Smažené koule jsou super, určitě zkuste, už proto, že zárukou je to, že chutnaly zdejšímu panu domácímu a ten má špičatý jazýček (jak říkala moje babička):-))))

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3266
      Niva
      Účastník

      Pokus o Valencay

      d262813a8ad72a9a8bca37cd45eb153a-550x413.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3271
      Niva
      Účastník

      Protože vás zaujaly ricottové koule 🙂 a protože když děláme sýry a nemáme tolik zvířat, která by si pochutnala na syrovátce a protože ji lít do odpadu je za a) škodlivé pro životní prostředí a za b) nehospodárné, tak máme za chvilku ricotty, že nám leze i ušima :-))) Dám sem občas nějaký recept jak jí zpracovávám. Se syrovátkou, co zbude hnojím rostliny na zahradě a pokud nedělám sýry s plísní a jinými breberkami, použiju do koupele 🙂

      Tak dnes včerejší meruňkový koláč s ricottou 🙂

      dělám podle tohoto receptu:
      Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 200 g hladké mouky, 100 g másla, 2 lžíce cukru krupice a 2–3 lžíce studené vody,Na náplˇ: 500 g ricotty, 2 vejce o pokojové teplotě, 1 citron, 60 g moučkového cukru(ušlehat)Dát na těsto a přidat 500 g meruněk, 2 lžíce třtinového cukru a hrst plátkových mandlí na posypání. Péct na 180°do růžova

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3273
      Niva
      Účastník

      Pepato Toscano
      Sicilský polotvrdý ovčí sýr, ale dělala jsem z kravského mléka

      Za 2,5 měsíce

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3275
      Niva
      Účastník

      Pečená ricotta

      350 g ricotty.50 g parmazánu,
      2 lžičky strouhané citronové kůry, 2 lžíce medvědího česneku(nebo pažitky), sůl, drcený bílý pepř,přidala jsem paprikové floky. ale nemusí být. Všechno ušlehat, dát do vymazaných zapékacích misek máslem a upéct na 180 do růžova
      Jí se teplé i studené, může se přidat na pizzu, nebo nastrouhat na špagety

      11169938_889238314473750_7024402829950638947_n.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3292
      Niva
      Účastník

      Pár Camembertů

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3298
      Niva
      Účastník

      Pořád jsem přemýšlela nad sýry s modrou plísní a lisováním. Vím, že plísně potřebují vzduch, ale…
      Pak jsem na netu našla sýr Modrý Jack, tak jsem hledala dál a našla i postup. Zkusila jsem ho tedy podle něj vyrobit. Tohle je fotka po 9 dnech zrání. Zatím to vypadá dobře. Sýr má zrát 14 dnů a déle. Jsem zvědavá až ho rozkrojím. Tak mi držte palce, ať to dobře dopadne. Podle info má být víc jemný a méně slaný, než ostatní sýry s modrou plísní

      1110262b69a48a1a15bb455c033fdf1b.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3305
      Niva
      Účastník

      Ricottové gnocchi

      250 g vykapané ricotty
      1 malé vejce, pokud máte vejce velká, dejte jen žloutek
      50 g sýru parmezánového typu, nastrouhaného
      cca 4 lžíce hladké mouky
      sůl podle chuti

      To je základní recept. Já přidala ještě nastrouhané vařené brambory a tím pádem i mouku. S těstem se musí pracovat rychle, aby neřídlo.

      Uvařené jsem promíchala se špenátem z medvědího česneku a posypala sýrem

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3306
      Niva
      Účastník

      Caerphilly cheese po 3 týdnech

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3309
      Niva
      Účastník

      Čedar 50% kozí a 50% kravské sčerveným pepřem
      Datum výroby 14.9. 2014
      Zrál pod bandáží

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3313
      Niva
      Účastník

      Blue Jack po 3 týdnech

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3314
      katka1
      Účastník

      Ivo, čedar je boží, to je jasný :-), no a ten Jack ? Jste prostě kouzelnice 🙂
      Katka

    • #3317
      Niva
      Účastník

      Katko, děkuju, jste moc milá. Nedělám sýry ve velkém, nemusím mléko zpracovávat každý den, Jak už jsem psala, ráda zkouším nové věci. Začátečnickou euforii mám už dávno za sebou a tak je to spíš o hraní a někdy skutečně kouzlení, i když nemyslím, že bych byla kozelnice :))) Naopak. Vždycky mám strach jak to dopadne :)) Iva

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3318
      hanaka
      Účastník

      Teda Ivo, ty vaše sýry, to je už fakt jiná liga, to je taková vyšší sýrařská! Nádhera! Škoda, že nejde přes obrazovku i ochutnat 🙂

    • #3319
      kupicek.mar
      Účastník

      Ivo, tedy ten čedar, to je kousek, mňam, fakt paráda :-). Jste šikulka. Markéta

    • #3321
      Niva
      Účastník

      Hanako, to ne, jiná liga rozhodně ne. Jsou daleko šikovnější. Když čtu komentáře Inky, tak jišťuju, že vlastně nic nevím a nic neumím a žese ještě musím hodně učit. A když vidím, kolik mléka musí zpracovat Klára, tak si připadám jako břídil. Pak se zase seberu a udělám nějaký sýr :)) Jak už jsem psala, dělám sýry už nějakou dobu. Ale nejvíc jsem se naučila na těchhle stránách a teď je pro mě velkým pomocníkem i Domácí mlékař. Už dřív jsem dělala hodně sýrů podle Kláry a myslím, že to byla dobrá volba :))
      Každopádně děkuju za pochvalu, moc potěšila Iva

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3322
      Niva
      Účastník

      Markéto, děkuju. Čedar je komplet i s bandážováním dělaný podle domácího mlékaře. Výroba je trošičku náročnější, ale po zabandážování s ním už není skoro žádná práce :)) Takže si tu pochvalu ani moc nezasloužím :)) Vyrobit sýr s přírodní kůrkou dá víc zabrat. Iva

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3326
      Niva
      Účastník

      Přestěhovávala jsem sýry z vinotéky do komory, protože tam už je konečně ta správná teplota a tak vinotéka může na letní odpočinek :-)). A u toho jsem našla zapomenutý reblochon, kterému je teď 3 měsíce.
      Chuť i vůně je opravdu jen pro silné povahy, ale pokud tento druh sýrů máte rádi, vřela doporučuji taky někde zapomenout :))

      4acdb0f446881d83ae510fa458f52744.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3329
      Niva
      Účastník

      Tak další odzkoušený ricottový recept
      Budino di Ricotta alla Rossini
      Pudink z ricotty podle Rossiniho

      300 g ricotty utřeme se lžící mouky, dvěma žloutky, dvěma lžícemi moučkového cukru, s trochou soli, skořicí a drobně posekaným kandovaným ovocem.

      Pak přidáme tuhý sníh z 2 dvou bílků a 3 lžíce rumu.

      Máslem vytřeme pudinkovou formu a těsto do ní přelijeme.

      Pečeme ve vyhřáté troubě asi tak 20 až 30 minut.

      Pudink můžeme podávat teplý i studený, ale vždy ho obložíme konzervovaným ovocem a posypeme skořicí, cukrem a strouhanou čokoládou.

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3345
      Niva
      Účastník

      Crottin po 7 týdnech

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3364
      rici
      Člen

      Dobrý den,máte moc pěkné aurčitě i chutné sýry. Jelikož miluji nivu chci zkusit její výrobu.Chtěl bych se zeptat, zda může být společně s jinými polotvrdými sýry v ledničce nebo musí být zvlášť, aby plíseň nepostihly i ostatní sýry? Děkuji

    • #3365
      Niva
      Účastník

      Zdravím, Rici, do jedné lednice s ostatními sýry bych nivu nedávala. Pokud máte možnost, dejte zvlášť. Modrá plíseň by určitě dříve, nebo později přeskočila, Dá se to trochu hlídat teplotou, vlhkostí a množstvím soli, ale už to chce zkušenosti a stejně to není na 100%.
      Jinak děkuji za pochvalu. Iva

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3366
      rici
      Člen

      Dobrý den, myslel jsem si to a tak děkuji za potvrzení. Nicméně zkusit se to může, co z toho vznikne za kombinace 🙂

    • #3367
      Niva
      Účastník

      To ano, zkusit se může. Jen pa ta modrá leze na všechno a přiděláte si dost práci. Ale dá se to.

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3369
      rici
      Člen

      dost práce v čem? Myslel jsem, že to třeba zkusím a uvivíme, co ta plíseň udělá s tím polotvrdým sýrem. Možná by to byla zajímavá chuť….nevím

    • #3377
      Niva
      Účastník

      Takhle ano. Dost práce jsem psala proto, že pak se sýry musí ošetřovat daleko pečlivěji a častěji, pokud tu plíseň nechcete. Ale když chcete zkoušet musíte si uvědomit, že plíseň potřebuje k životu vzduch, vlhkost…

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3378
      hanaka
      Účastník

      hlavně je třeba počítat s tím, že tu modrou plíseň tam pak budete mít i po pečlivém umytí ještě za půl roku a bude skákat i na sýry, na které už nebudete chtít. Lednice se totiž hodně blbě desinfikuje. Nechci odrazovat, je to jen moje začátečnická zkušenost 🙂 Dnes už bych měla nivu jen v přísné izolaci 🙂

    • #3380
      rici
      Člen

      děkuji za reakce, z důvodu mých domácích podmínek jsem to zkoušení zatím odložil

    • #3400
      Niva
      Účastník

      Dlouho jsem nic nevkládala. Tak aspoň jeden šestiměsíční pepřový
      PEPATO CHEESE
      1199eff0e5d255649e9a1c3375f1cb90.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3413
      Niva
      Účastník

      Tak už musím něco zase vyrobit, tohle je náš poslední sýr. Ale venku už práce tolik nebudea tak snad budu mít zase čas a bude se sýřit.
      Polotvrdý ošetřovaný trochu bravibacterium linens, zrající 5 měsíců.
      e0d04157c69eeaa277d95bcad4e06e05.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3489
      Niva
      Účastník

      Gorgonzola

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3502
      Niva
      Účastník

      Polotvrdé s kulturou Tomme.
      Tak ty dělám ráda.

      rh29n-cz.pinterest.com_.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3509
      Niva
      Účastník

      Tak zase ricotta. Tantokrát pečená rolovaná se špenátem.
      Z čerstvého nudlového těsta si naplníte roládky ( ricotta, strouhaný sýr, špenát, sůl, pepř, česnek). Narovnáte do zapékací misky, kam jste na dno dali rajčatovou omáčku (dala jsem pomalu pečená rajčata s česnekem a bazalkou). Posypete strouhaným sýrem a dáte zapéct
      vp12e-Naposledy-aktualizované19.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3514
      Niva
      Účastník

      Halloumi

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3517
      Niva
      Účastník

      U nás oblíbená gouda. Tentokrát se šalvějí a kmínem
      nr37t-875eaae12f11e404aaa8b7129c3ef067.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3518
      kupicek.mar
      Účastník

      Ivo, dala bych si… Prosím Tě, ty bylinky nějak ošetřuješ, než je přidáš do sýřeniny? Kvůli plísním? Díky markéta

    • #3519
      Niva
      Účastník

      Markétko, spařím horkou vodou, chvíli nechám a naleju do hrnce, promíchám a začnu formovat
      Ořechy, sušené brusinky a prostě to, co jsou větší kousky spařím a přidávám až při formování a snažím se, aby z těsta nekoukalo. Zrovna tak, když chci linku z bylin, tak spařím a přidám při formování tam, kde tu linku chci mít.

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3526
      Niva
      Účastník

      Pomazánka skoro jako „Budapešť“
      Ricotta, zakysaná smetana (pokud mám, přidám žerve), sůl, červená paprika(koření)a nakrájená sterilovaná paprika v oleji( vše promíchat)

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3531
      Niva
      Účastník

      Edam s pískavicí formovaný do koule v plachetce
      32638-10407994_699164583481125_7377259230075696595_n.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3532
      Niva
      Účastník

      Tak asi před 3 lety se mi povedlo tohle. Měl to být Jarlsberg. Po vyndání do tepla se začal krásně nafukovat, ale začal taky pouštět tuk. Voněl krásně, ale byl neustále hodně mastný, proto jsem ho po měsíci rozkrojila a tohle na mě baflo. Nyslela jsem, že mě klepne. Před ani potom se mi to nestalo, ale od té doby mám z propionů fobii
      Chutnal jak emental a krásně voněl
      Kláro, Inko, ostatní co myslíte?
      6w8r1-1782068_681636121900638_3787251782337296378_n.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3533

      Sama se těším na Inku, Pokud jsi dávala propionku a termofilní, tak v Ekokoze v té době prodávali propionku jen jako balení na 100 min. na 50 litrů, takže předpokládám, že jsi to dělila a podle mě se to hrozně špatně dělí a bylo tam propionový asi i hodně. Já dávám jednu malinkou krystalku na 50 l. Taky bych trochu vsadila na špatné prokysání, respektive spíš na velké, ale to fakt nevím. Mně ta oka trochu připomínají i jeden druh clost. ale to bych fakt sem psala všechny vady co existují :), navíc ty píšeš, že hezky voněl i chutnal.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #3534
      Niva
      Účastník

      Propionky bylo asi opravdu hodně. PH jsem neměřila. Clost. asi ne, protože ze stejné várky mléka se mi ostatní sýry povedly. Taky nevím čím bylo to pouštění tuku, to se mi taky ještě nestalo u žádného sýru.

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3535
      Inka
      Člen

      Pokud jde o tuk. Tam je příčina nejspíš jasná – sýr je na povrchu mastný a i po jeho ošetření stále tuk vystupuje na povrch. Toto u sýrů švýcarského typu obzvlášť při domácí výrobě není unikum a také se nejedná o nijak zdraví škodlivou záležitost. Příčinou je vysoká teplota v průběhu zrání (období fermentace) a zároveň relativně vysoký obsah tuku v těstě. Tuk se zjednodušeně řečeno při vyšší teplotě ztekucuje a vystupuje na povrch. Jediné momentální řešení je snížení teploty prostředí. Případně při příští výrobě mírně snížit obsah tuku v mléce (částečné sbírání).
      Také se toto může přihodit i při výrobě jiných druhů sýrů s vyšším obsahem tuku (u nízkotučných variant to až tak nehrozí). Při domácí výrobě polotvrdých sýrů se může případně stát, když někdo nechává po vyjmutí ze solicího roztoku sýry oschnout v místnosti s příliš vysokou teplotou a nebo při procesu zrání ve vyšší teplotě. Sýr je stále jakoby mastný a ne a ne se vytvořit ten správný povrch. I v tomto případě je dobré snížit teplotu.

      Co se týká dírek, tak to bych si tedy s určitostí netroufla tvrdit. Spíš se toho mohlo sejít víc. Udržet relativně vyšší pH při výrobě tohoto typu sýru je nutné. Teplota není z obliga, plynotvorné bakterie jsou jasné, ale jaké přesně …? Velká otázka je použitá startovací kultura + mohlo se něco vynořit i z mléka. To, že se něco takového nestalo i u jiných sýrů nemusí nutně mnoho znamenat. Jarlsberg se docela vymyká – jednak mytí sýřeniny a potom fermentace při vyšší teplotě, takže pravděpodobnost rozvoje něčeho nekalého je vyšší.

      Správně by měly být jako startovací použity tyto MO: Lactococcus lactis subsp. lactis biovar. diacetylactis + Lactococcus lactis subsp. lactis +
      Lactococcus lactis subsp. cremoris + Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris
      Otázka je, jaké přesně kmeny Norové používají a jaký poměr jednotlivých MO.

    • #3536
      Niva
      Účastník

      Děkuju, Inko. Ta teplota byla asi opravdu vyšší. Už je to dlouho, ale jsem si jistá, že propionové jsem dala určitě víc, než jsem měla.A viděla bych to i v tom PH. Tou vyšší teplotou určitě sýr víc prokysal. Od té doby nemám moc důvěru k sýrům s oky, zkoušela jsem už vícekrát, ale tím jak jsem nejistá, tak většinou rozkrojím dřív, než bych měla. Zkusím znovu už s PH metrem a uvidím. Dám pak vědět. Ještě jednou moc děkuju. Iva

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3537
      Niva
      Účastník

      Malinová zmrzlina z ricotty
      1/2 kg ricotty, 2 šlehačky, maliny, cukr, citronová šťáva
      Ušleháme si ricottu, maliny, cukr a citr. šťávu. Vedle ušleháme šlehačku. Obojí smícháme a dáme do výrobníku na zmrzlinu. Pokud nemáme, tak do mrazáku, ale první 2 hodiny několikrát promícháme.
      Zmrzlinu i z výrobníku můžeme uchovat v mrazáku. Ale po vyndání necháme trochu povolit.

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3545
      Niva
      Účastník

      Ochutnávka
      97348-c0b80a7e3630df953dbbc6700e5b9828.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3557
      Niva
      Účastník

      Parmazán po výrobě
      u16fc-f8737377bfef623620551b770c5f9919.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3559
      Niva
      Účastník

      Ořechový koláč s ricottou

      150 dg vlažských ořechů
      150dg másla
      150dg cukru
      150dg ricotty
      40dg mouky
      5 vajec
      Kůra z péloviny citronu

      5 lžic meruňkové marmelády
      2 lžíce rumu
      Čokoláda

      Nasekejte a upražte ořechy
      Utřete máslo, cukr,žloutky,ricottu
      Přidejte ořechy, mouku, citr. Kůru
      Nakonec sníh z bílků
      Koláčovou formu vymazat a péct v předehřáté troubě na 200° 30 minut
      Nechat vychladnout
      Marmeládu ohřejeme, přidáme rum a potřeme koláč. Posypeme strouhanou čokoládou
      q8d74-1977476_674354419295475_1297502230_n-2.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3560
      Niva
      Účastník

      Camemberty Od 5.1. do 27.1.
      Od výroby po konzumaci 🙂

      q9fve-Desktop3.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3562
      Niva
      Účastník

      Už se těšíte na jaro? :))
      Já moc. Jedna jarní Niva :))
      f92c5-1604397_668043996593184_1935996912_n.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3570
      Niva
      Účastník

      Plněné feferonky (kozí rohy, malé papričky) ricottou
      Papričky očistíme, narovnáme na plech a upečeme, aby změkly.
      Ricottu, dobře vykapanou, vymícháme se solí, pepřem, česnekem,(můžeme přidat i jiný krémový sýr) citronovou šťávou.
      Naplníme vychladlé papričky.
      Narovnáme do sklenic, proložíme bylinkama a na plátky nakrájeným česnekem. Zakápneme citronovou šťávou a zalijeme kvalitním olejem. Uzavřeme. Skladujeme v chladu. Vydrží až 3 měsíce. Používáme jako předkrm, nebo jen tak, jako chuťovku.
      13956-10420045_717795418284708_5371081711512541972_n.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3575
      Niva
      Účastník

      Syrovátkový sýr mysost, žervé, jogurty a máslo
      5pd36-Naposledy-aktualizované26.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3579
      Niva
      Účastník

      Camembert s wasabi.

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3581
      Niva
      Účastník

      Brillat Savarin
      Naprosto úžasný sýr.

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3584
      Niva
      Účastník

      Tip na zrání camembertů.
      Takhle u nás zrají po většinu roku :))
      Ve sklepě, ve starém zeláku, samozřejmě jsou přiklopené :))

      u0koo-10513437_741101952620721_4813915122091512130_n.jpg

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3593
      Dasa od hradu
      Účastník

      Permalinko…. taková nádhera!!! K tomu bych se jednou chtěla dopracovat.Paráda… a ještě mám teď hroznou chuť na sýr 🙂

      Dasa od hradu

    • #3595
      Niva
      Účastník

      Dášo, když jsem viděla, co jste dokázali za krátký čas udělat z té ruiny, jak píšete :)) A vidím ty Vaše dvě krásné jalovičky, tak sýry zmáknete jako nic. Jen až bude mléko, tak se do toho pusťte. Držím Vám palce. Iva

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #3599
      Dasa od hradu
      Účastník

      Děkuji Ivo.. Ale ještě mnohokrát budu hledat na tomhle super webu a loudit další informace, než se trochu vypracuji:-)Loni jsem zkoušela jen čerstvé sýry a byly moc dobré. S těmi lisovanými a déle zrajícími to tak jednoduché nebude. Nevím, jestli náš sklep bude pro zrání dobrý. Jak tady všude čtu, výroba sýrů je úplná alchymie. Ale jsem optimistka:-)

      Dasa od hradu

    • #3607
      Niva
      Účastník

      Gouda 6 týdnů

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #12849
      Niva
      Účastník

      Výroba mahonu

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #12991
      Niva
      Účastník

      Tylžský sýr podle Domácího mlékaře

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #12992
      Niva
      Účastník

      Caciotta

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #13003
      Niva
      Účastník

      Charouce

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

    • #13087
      Niva
      Účastník

      Ricotta saláta koupaná ve slaném víně

      Miluj zem. Nezdědils ji po rodičích, ale dlužíš ji svým dětem.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 137 vláken odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.