Kondenzované mléko

Označeno štítky: 

  • Toto téma obsahuje celkem 5 odpovědí. Do diskuze (4 diskutující) se naposledy zapojil uživatel Jory a poslední změna proběhla před 12 roky a 10 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #559

      Mám prosbu na všechny domácí zkoušeče, zda nemají zkušenost s domácím kondenzovaným mlékem. Zkouším x let, stále nové a nové pokusy, klasicky ve vodní lázni, mám knihu, kde je psáno, kolik přesně % musí mléko ztratit, tedy min. 50%, lépe aby ztratilo 60% původní hmotnosti, pak se přidá cukr- 40% cukru na slazené kondenzované. Vše je v pohodě, to vše lze. Ale mléko má vždy příchuť, protože se tam příliš dlouho vaří laktóza. Má příchuť, která není dobrá a navíc se na něm udělá vždy škraloup. Originál kondenzované mléko se kondenzuje pod tlakem, aby to bylo velmi rychle. A otázka zní, zkusil někdo doma kondenzované mléko bez pachutě? díky moc 😀

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #1431
      jari
      Člen

      Kláro nezkoušela, jenom ten tlak mně přivedl na tlakový hrnec, je to nesmysl?

    • #1434
      Quote:
      Citováno z jari dne August 3, 2011, 09:02
      Kláro nezkoušela, jenom ten tlak mně přivedl na tlakový hrnec, je to nesmysl?

      Vůbec ne, to je to skoro nejdřívější, co jsem zkusila, ale nefunguje, princip je patrně jiný. Já doma vyrobím jen hrnec do vodní lázně v tlakovém hrnci a stejně je laktóza s pachutí, protože i tak se to dělá dlouho- bohužel.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #1762
      Jory
      Člen

      Někde jsem četla, že se dává 0,5 kg cukru na litr hned do mléka (tučnost alespoň 8,5%) a vaří se spolu, a ještě lépe 0,7 kg, to prý se potom zahušťuje rychleji. Ale pouze vyčteno, bez vlastní zkušenosti. Pěkný den vám všem.

    • #1763
      sadidy
      Člen

      Kláro jen jsem nakoukla, kondenzované mléko se bude vyrábět při podtlaku = sníženém tlaku. Čím nižší tlak, tím nižší bod varu vody.
      Přesný opak tlakového hrnce 🙂

    • #1764
      Jory
      Člen

      Našla jsem recept, ve kterém je dokonce převaha cukru nad mlékem: 500g cukru, 375 ml mléka, 40g másla. Na mírném ohni rozpustit cukr a máslo, poté přivést k varu a vařit 10 min. Může se zdát málo husté, ale zhoustne v lednici.
      Pro dlouhodobější uskladnění se nalije do sklenic a zavařuje klasicky, psáno je 3 hod., myslím, že je to zbytečně moc. Vyzkoušet mohu, až bude rum :).

Aktuálně je na stránce zobrazeno 5 vláken odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.