Úvod › Fóra › Vady a problémy při zpracování mléka › Vady chuti › Hořká smetana
Označeno štítky: hořkost, smetana, vady, vady chuti
- Toto téma obsahuje celkem 1 odpověď. Do diskuze (1 diskutující) se naposledy zapojil uživatel
Klara-admin a poslední změna proběhla před 10 roky a 2 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
-
13.2.2015 v 21:45 #812
Klara-admin
ČlenKopíruji zpod komentáře
Dobrý den,vlastně večer:-) Mám prosím dotaz,proč mi smetana posbíraná z domácího mléka zhořkne? není prostě kyselá,ale hořká.Domu přivezeme 10 l domácího mléka-pan soukromý zemědělec, to už má vychlazené. Jde mu to hned do trubek,přes filtry… přivezeme mléko domů,hned dávám do lednice.Za 24 hodin posbírám smetanu.Když do dvou dnů vyšlehám,dám na buchtu tak super,ale když nechám třeba týden v lednici a chci použít na dip-třeba na zelený salát,tak to rozhodně není zakysačka:-( doma jsme měli taky krávu,babička dělala máslo,tvaroh…a smetana která se nechávala-zbytek, byl vždycky kyselý! zhořkla vždycky pouze kupovaná z obchodu. Nevím co mám udělat? už přemýšlím,že e sním domluvím,aby mi nalíval,teplé,které nejde přes ten jeho chladírenský zázrak! Oni Mají asi 20 krav a dávají i do mlékáren. Jsem z toho špatná,nevím co přidat,abych nemusela zbylou smetanu kvůli hořkosti vylévat. Sice jí přes starý pečivo,přelitou a vsáklou dostanou slepice,ale v salátu nebo máčce bych jí raději?-) děkuji za VAŠE RADY MOC VÁM FANDÍM S KUPOVANÝM VÝROBKEM SE TO NEDÁ ANI OMYLEM SROVNAT. Přeji hodně úspěchů:-) Marie
"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
13.2.2015 v 21:52 #3053
Klara-admin
ČlenMarie, zdravím vás. Já osobně si myslím, že jsou to somatické buňky. Já doma situaci řeším následovně – buď 1) smetanu pasteruji, stejně jako se pasteruje mléko a teprve následně ji nechávám chladit. 2) smetanu pasteruji, zchladím na potřebnou teplotu, tedy cca 32 °C a pak ji zaočkuji mezofilní kulturou. Stejně, jako byste chtěla očkovat mléko. Můžete naočkovat i kysanou smetanou. Pak necháte smetanu v teple do druhého dne a teprve další den dáte do lednice. Trvanlivost smetany zásadně zvýšíte. Smetana je velmi citlivá na chytání čehokoli z okolí, zvláště poté, co necháváte nejprve smetanu ustát. Nedokážete oddělit úplně od okolí a právě smetana chytá ráda vše z okolí. Zkuste mléko pasterovat a pak teprve nechte ustát a sbírejte a pokud nepomůže samotná pasterace mléka před sbíráním, naočkujte smetanu následně mezofilní kulturou viz výše.
Pán od kterého berete dává do mlékárny, ale mlékárna okamžitě mléko pasteruje, nenechává ho samovolně ustávat a proto v okamžiku, kdy si berete mléko, toto je v pořádku, ale následně bohužel asi pochytá různé nechtěné potvory z okolí. Ať se vám daří a budeme moc rádi, kdybyste pak napsala, jak to dopadlo. Krásný večer."Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
-
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.