Úvod › Fóra › Jednotlivé fáze zpracování mléka a postupy › Mléko a jeho kvalita › Chlazení mléka po nadojení
- Toto téma obsahuje celkem 15 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel
Dasa od hradu a poslední změna proběhla před 8 roky a 11 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
-
21.8.2014 v 16:08 #760
Klara-admin
ČlenEva:
23.7.2014 (8.05) (Upravit)Kláro, mám dotaz na základní zacházení s mlékem. Beru mléko od místních začínajících zemědělců. Zajímalo by mě, jak rychle po nadojení je třeba mléko zchladit. Pokud si pro něj dojedu sama ráno hned po nadojení a okamžitě jde do ledničky, přijde mi chuťově lahodné. Někdy mi ho vezou sami a místo v osm se dostane do ledničky v deset. Do té doby stojí v uzavřené nerezové bandasce maximálně tak v chodbě, kde je nejméně 15°C. Zdá se mi, že v tom případě má už takový jiný „čmuch“. Oni tvrdí, že je to nesmysl. Děti mi svařené mléko nepijí (já ostatně taky ne), tak bych ráda, aby bylo určitě 100%. Pamatuji, že moje babička chodila po nadojení mléko do sklepa promíchávat, aby se „nezapařilo, než se vychladí“. Jsem přehnaně úzkostná, nebo ne?
Odpovědětavatar klára:
23.7.2014 (20.26) (Upravit)Zdravím Evo. Mléko má po nadojení baktericidní schopnost, do cca 6 hod. po nadojení. Ideálně při 30 +- °C. Což znamená, že je schopné samovolně zabíjet bakterie. Takže co se týká zdraví, je to ok. Něco jiného je ale co zmiňujete, že je to v konvi a přikryté – to nee. MLéko je po nadojení teplé a bylo by fajn, kdyby se neutemovávalo. Kdyby mohlo dýchat a vydýchat. Není asi úplně nutné ho promíchávat, ale rozhodně ne zavírat. Pokud si pro něj jezdíte hned po nadojení, je asi nejlepší bandasku (netuším jak velikou), tak podle velikosti dát buď do dřezu nebo vany :), do studené vody. Pokud budu předpokládat, že je třeba 5l, tak ideální nalít do širšího hrnce, dát do dřezu, a pak přelít zpět nebo jí postavit rovnou v bandasce. V hrnci jí vychladíte do 20 min, když jednou vyměníte vodu. Pak jí šoupnete do lednice a je to. To už jí můžete přikrýt. baktericidní schopnost zchlazením neztratí, ale velmi omezí, potlačí. Nicméně, pokud je pak v chladu, je vše ok a tímhle způsobem nebudete mít problém s chutí. Třeba já sama nemám ráda mléko, které stojí zavřené – co se chuti týká.
Odpovědět
avatar Marion:
24.7.2014 (0.40) (Upravit)A můžu se vetřít? Dělám to tak že nadojím mléko – kozí, ihned přefiltruji do sklenice, zavřu a dám do ledničky, to je tedy dá se říct špatně? Mléko pak není tak dobré jako ihned po nadojení, takže to může být tím? Volně v místnosti je pořád stejné, voňavé a lahodné několik hodin, ale z lednice už to není úplně ono, takže jsem se jej vždy snažila ihned filtrovat a chladit, ale zda to chápu dobře, tak tedy přefiltrovat a otevřené do lednice nebo otevřené do studené lázně venku dokud nevystydne? A ještě jedna věc úzká litrová sklenice mu asi moc nedovolí vydýchat, že?
Odpovědět
avatar klára:
24.7.2014 (5.50) (Upravit)Jen se vtírejte :), protože to jsou docela zásadní věci. Je to čistě můj názor, někdo jiný to může cítit jinak, ale za mě ano. Přesně jak píšete. Já si dávám docela bacha, aby se mléko nezavřelo. Má v sobě plyny a mám za to, že je vhodné nechat ho vydýchat. V družstvech jde nádoj rovnou do chladícího tanku, kde se mléko chladí na + 4 °C a tank je nádoba, která má nahoře poklop na odvětrávání. Jsou jistě tací, co ho mají uzavřený, ale to je zase o tom, že se mléko natočí do cisterny a smíchá s mnoha dalšími stovkami až tisíci litry. Hlavně jejich mléko je okamžitě – ani ne po nádoji, víceméně zároveň s dojením – zchlazované, takže netuším, co udělá okamžitě zchlazené, zda pak už nevydýchává vzhledem k teplotě.
S lednicí bych byla opatrná, protože mléko hrozně rychle přejímá pachy, a jak ho tam necháte otevřené a teplé, bude chytat. DAlší věc je, že v lednici je to ochlazení hodně pomalé. Můžete nechat volně a chladit vodou nebo do lednice, pokud je vše ostatní uzavřené nebo nechat bez chlazení a následně použít. Do 6 hodin úplně v pohodě, pak by měl nárůst nežádoucích mikroorganismů vzít docela spád. (baktericidní schopnost je 2–6 hodin po nadojení, při 38 °C, pak to jde ale šupem dolů)
Odpovědět
avatar hanaka:
24.7.2014 (11.29) (Upravit)Musím naprosto souhlasit s Klárou, mléko potřebuje dýchat. Já dělám jak píše Klára – ihned po nádoji přefiltruju do nerezového kýble a ten dám do velkého hrnce se studenou vodou. Do té vody – pokud máte doma mrazák – dávám ještě 1-2 pet flašky se zmrzlou vodou. Hlavně teď v létě je to fajn, když chodba, kam to dávám, není úplně studená. Jo a to celé přikrývám jen lehkou bavlněnou plachetkou, aby to dýchalo a zároveň se do toho neprášilo – chodíme kolem. Teprve až po schlazení uzavírám do menších nádob a dávám do lednice.
Odpovědět
avatar hanaka:
24.7.2014 (11.30) (Upravit)Jo a ještě – promíchávat je ideální, nicméně ne nezbytné, hlavně teda na to většinou není čas.
Odpovědět
avatar Marion:
26.7.2014 (14.01) (Upravit)Tak jsem jsem vyzkoušela, dávat otevřenou sklenici s mlékem do nejchladnějšího místa v lednici a otevřené, dokud nevychladne a funguje to výborně!!! Takže díky, mléko je fakt lepší bez pachu, pachy z lednice asi nestihne nachytat…:-)
Odpovědět
avatar Eva:
24.7.2014 (14.53) (Upravit)Kláro, děkuju, zkusím to tak. Bandaska je pětilitrová, ale je v ní obvykle tak 3,5l. Zkusím chladit tak, jak píšete. Ještě by mě zajímalo, poznáte čistě podle chuti „dnešní mléko“ od „včerejšího“? Já ano a nevím, jestli je to právě nesprávným zacházením, nebo je to normální a já jsem pokřivená pasterákama z obchodu. Hlavně teď v létě, kdy se krávy volně pasou a mléko je chuťově jiné, než kdy jsou jen na senu. A bohužel dětem to voňavé letní mléko taky moc nejede, v zimě není druhý den problém, přes léto mi „včerejší mléko“ zůstáva ráno nenápadně na stole.
Odpovědět
avatar klára:
24.7.2014 (15.26) (Upravit)Evo, já tedy poznám. Ale máme ponorné chlazení a mléko chladíme a to je úplně v pohodě, to poznat samozřejmě není, jakmile zůstane stát, tak ho druhý den poznám, že není čerstvé, pokud jen zůstane stát. Chlazené nikoli.
Odpovědět"Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!" -
24.5.2016 v 7:10 #13235
Dasa od hradu
ÚčastníkProsím o radu. Dojíme po porodu prvotelku, zatím jen ručně. Po mlezivovém období, asi 8 den jsme začali mléko pít. Bylo sladké. Po pár dnech, dnes je telátku 12 dní, je mléko spíše do slana. Nikde ve fóru jsem na toto odpověď nenašla. Čím to je?
Dasa od hradu
-
24.5.2016 v 7:24 #13236
Klára
SprávceDášo, slané mléko je při zánětu. Kupte si NK test a udělejte test na mastitidu.
"Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
- Gilbert Keith Chesterton-
24.5.2016 v 7:52 #13237
Dasa od hradu
ÚčastníkTo bylo rychlé, Kláro. Děkuji za odpověď NK test koupím, už surfuji. Ještě jsem našla nějaký Milchzell Test test na mléčné buňky 1000 ml, je asi o 50,- Kč na litru levnější..Mléko tedy budeme dávat slepicím a mám kvůli zánětu volat veterinářku? Nebo co dále dělat?
Dasa od hradu
-
-
-
24.5.2016 v 10:33 #13238
Dasa od hradu
ÚčastníkDala jsem kravku s teletem domů a znova oddojila. Co telátko když bude mít kravka zánět? Bude pít ze struků kde není?
Dasa od hradu
-
24.5.2016 v 10:37 #13239
Klára
SprávceDášo, netuším, jaké všechny testy jsou na trhu, důležité je, aby testovaly co mají, prostě NK test – samozřejmě se může jmenovat jinak. Oddojujte klidně 4x denně, podle testu si pak následně zjistíte, který struk to je. Kráva nemusí být doma, venku je jí lépe, důležité je, aby tele pilo a vy jste dodojovali. Pokud by to byl silný zánět, tak byste musela volat veterinářce a aplikovat do struku injektor. Mám natočené mírně zánětlivé mléko při NK testu, večer bych vám to sem dala. Telátko bude v pohodě, důležité je, aby kráva prostě neměla ve vemeni zbytkové mléko a byla dobře oddojená.
"Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
- Gilbert Keith Chesterton -
24.5.2016 v 10:56 #13240
Dasa od hradu
ÚčastníkAsi to je způsobené tím, že jsem oddojovala málo, aby zbylo teleti. V mléce nejsou žádné cucky, vločky, nic. Jen je žlutější a do slana. NK test jsem objednala snad přijde brzy. Přečetla jsem si, že asi 16% krav dostane zánět do 14 dnů po otelení a že to má pak následek pro celou laktaci, někdy i tu další. Snad tím byl myšlen jen silný zánět..
Dasa od hradu
-
24.5.2016 v 11:32 #13241
Klára
SprávceJasně Dášo, to se týká silného zánětu, v každém případě si kupte chladicí mast, tou mažte vemeno a pokud bude slabý NK test, vydržíte s oddojováním, pokud bude silnější, chtělo by to aplikátor. Uvidíte, až přijde. Určitě vydojujte vše, protože tele nevypije mnoho, nechá v jednom struku a je to hned. Tele není schopné u současných krav vypít vše, ne, když je tak malé a do večera se další mléko udělá, takže buďte v klidu a oddojujte, co to jde. Až bude NK test v pohodě, také oddojujte vše, on si své nenechá vzít. Otázka je, zda vám kráva nezadržuje mléko.
"Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
- Gilbert Keith Chesterton
-
-
24.5.2016 v 11:40 #13242
Dasa od hradu
ÚčastníkDěkuji moc za rady. Jsem ráda, že vás tu máme 🙂 😀
Dasa od hradu
-
24.5.2016 v 17:27 #13243
hanaka
ÚčastníkDášo, Klára už vše napsala, já jen ještě doporučím do domácí lékárny tuhle mast: http://www.zoo-veterina.cz/veterinarni-masti-mastivet-ung-1kg-456
Jedna naše kravka má při zasušování vždy problém s nabíháním zánětu a tahle mast už to několikrát opravdu zachránila před ATB. Dokonce naposledy už šly večer vyloženě vločky, namazali jsme, ráno nic, pečlivě jsme vydojili a po 2 dnech NK test naprosto v pořádku.
-
25.5.2016 v 10:41 #13244
Dasa od hradu
ÚčastníkDěkuji moc, hanako. Už jsem objednala. Snad to bude v pořádku.
Dasa od hradu
-
-
26.5.2016 v 10:22 #13245
Dasa od hradu
ÚčastníkTak NK test dorazil, jen z toho nejsem tolik moudrá. Kolik mám dát do lívanečníku mléka a kolik té tekutiny NK testu? Píše se tam stejné množství, ale je to stejné množství mléka a testu, nebo je tím jen míněno stejné množství NK testu do každého dílu lívanečníku? Na etiketě se praví, že méně než 100.000 buněk/ml nesráží se…to znamená, že tam zánět není? A čím více výsledná tekutina gelovatí, tím silnější je zánět? Děkuji za radu.
Dasa od hradu
-
26.5.2016 v 10:26 #13246
Klára
SprávceDášo, dejte cca 4 střiky mléka- asi 10 ml a to samé nK testu. hýbejte s tím, jako když válíte koňak po skleničce, pokud bude tekutina různě barevná, na to nehleďte, pečlivě pozorujte konzistenci mléka – musí být stále stejná. Jakmile máte na dně jen miniaturní šlem, už je tam známka zánětu, pokud se vyloženě shlukuje – je to silný zánět, pokud jsou v mléce i krupičky a cucky, ještě silnější. Zkusím najít to video na velmi slabý zánět
"Existují dva způsoby, jak získat dostatek: Jedním z nich je i nadále hromadit víc a víc. Na druhé straně stojí toužit méně. "
- Gilbert Keith Chesterton -
26.5.2016 v 10:57 #13247
Dasa od hradu
ÚčastníkDěkuji, Klárko. Opět vyčerpávající. Tak snad se nebude shlukovat:-)
Dasa od hradu
-
26.5.2016 v 17:12 #13248
Inka
SprávceDášo, zkuste se mrknout sem:
http://images.slideplayer.cz/11/3280250/slides/slide_19.jpg -
26.5.2016 v 19:34 #13249
Dasa od hradu
ÚčastníkDěkuji Inko. Test jsem udělala, i podle shora uvedených obrázků to vypadá, že zánět nemá. Také jsem dnes večer mléko ochutnala a zdá se mi opět sladké. Je fakt, že jsem před tím měla topinku 🙂 Budu věřit testu a zkusím ho opakovaně, aby to bylo na beton.
Dnes jsme měli s Kravkou Julčou divný den. Vůbec se jí nechtělo večer do chléva, byla taková nervózní.. a to jsem chtěla poprvé zkusit strojové dojení. Ručně už nám to jde celkem pěkně, vývěvu už nějakou dobu pouštíme, aby se nebála hluku. Nakonec došlo jen k tomu, že jsem jí ukázala dojení, aby si ho očuchala a dojačku bez tlaku jsem jí nasazovala na struky. Dost se divila, moc se jí to nelíbilo.. Zítra ráno k nám přijde zkušený pán od krav, tak snad to už rozjedeme…. Děkuji všem za rady porady 🙂Dasa od hradu
-
-
AutorPříspěvky
- Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.