bezpecnost pri vyrobe syru

Označeno štítky: , ,

  • Toto téma obsahuje celkem 46 odpovědí. Do diskuze (5 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Marion a poslední změna proběhla před 10 roky a 7 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 46 vláken odpovědí
  • Autor
    Příspěvky
    • #667
      pezu
      Člen

      Dobry den/ahoj,
      tak jsem udelal svuj prvni syr povedl se, pak jsem procetl forum a Milan mi trochu zkazil radost :-), ne dobre ze se tematu bezpecnosti dotkl, jen nektere aspekty jsem nenasel tak bych se chtel zeptat.

      Syr chci delat kvuli male dceri(1,5 roku) a i kvuli sobe-mam hypolaktazu takze nejlepe tvrde syry bez laktozy(nebo s minimem) kupovane maji nejasne slozeni a zijeme v cechach takze mohou byt bez mleka apod.

      mleko kupuji z automatu http://www.mlecneautomaty.com automat je chlazeny mleko jiz pasterizovane pri 72C

      1) otazka je jestli kdyz se mleko doji z automatu jak jsou ciste trubky apod takze znovu pasterizovat? staci 72C?
      2) u cerstveho syru predpokladam problem s lyster. apod by nemel byt, po odkapani syrovatky doplnim bylinkami apod, dam do lednice a cca do 3 dnu snist? jak dlouho Vam vydrzi?
      3) mleko je plnotucne, pokud bych ho chtel odtucnit dal do lednice, druhy den(nebo treba az 2dny) sebral smetanu a pak zacal delat syr, znovu pasterizovat? jinak receno po pasterizace se asi vsechny „spatne“ bakterie nezabiji a zacnou se znovu mnozit…, zas aby to mleko uplne nezlikvidoval pasterizaci
      4)kdyz se tvrdy syr vynda ze solne lazne a da se do sklepa, kazdy den otirat solnym roztokem(15 dni). Fajn nevim jestli mam problemovy sklep, plisne jsem tam nikdy nevidel, jablka a brambory v pohode, ale staci to aby se lister. neobjevila(to potirani), lze to nejak zjistit? nebo radsi tvrdy syr nedelat?
      5)balkansky syr, stejne jako cerstvy syr pak plne nasyceny solny roztok(30min) pak slabsi solny roztok, lednice na tyden.v poradku?

      dekuji moc za odpvedi, zatim mi z toho vychazi ze dceri radeji davat pouze syr cerstvy

      petr zuska

    • #2152
      dolomiti
      Účastník

      http://www.mlecneautomaty.com – těch tisíc krav? To je jako fakt? :-O a jak je pasou? :-O

    • #2153
      dolomiti
      Účastník

      Máme na tuto problematiku s Klárou dost rozdílný názory 😉 Protože ona má tento domácí systém dlouhodobě odzkoušený a celá její rodina stále ještě žije (pokud něco nezatajila 😉 ) bude nejlepší, když vám odpoví ona 😀

    • #2154
      dolomiti
      Účastník

      Ještě by mě zajímalo co je to to welfare? Předpokládám, že to nebude nějaká nemoc, to by asi tak neprezentovali… 😀

    • #2155
      dolomiti
      Účastník

      Ještě jedna otázka mimo bezpečnost 😉 Jaká je hranice příspěvků pro „Starý přispívající“? Jen tak pro motivaci 😀

    • #2156
      Quote:
      Citováno z pezu dne February 22, 2013, 12:36
      Dobry den/ahoj,
      tak jsem udelal svuj prvni syr povedl se, pak jsem procetl forum a Milan mi trochu zkazil radost :-), ne dobre ze se tematu bezpecnosti dotkl, jen nektere aspekty jsem nenasel tak bych se chtel zeptat.

      Syr chci delat kvuli male dceri(1,5 roku) a i kvuli sobe-mam hypolaktazu takze nejlepe tvrde syry bez laktozy(nebo s minimem) kupovane maji nejasne slozeni a zijeme v cechach takze mohou byt bez mleka apod.

      mleko kupuji z automatu http://www.mlecneautomaty.com automat je chlazeny mleko jiz pasterizovane pri 72C

      1) otazka je jestli kdyz se mleko doji z automatu jak jsou ciste trubky apod takze znovu pasterizovat? staci 72C?
      2) u cerstveho syru predpokladam problem s lyster. apod by nemel byt, po odkapani syrovatky doplnim bylinkami apod, dam do lednice a cca do 3 dnu snist? jak dlouho Vam vydrzi?
      3) mleko je plnotucne, pokud bych ho chtel odtucnit dal do lednice, druhy den(nebo treba az 2dny) sebral smetanu a pak zacal delat syr, znovu pasterizovat? jinak receno po pasterizace se asi vsechny „spatne“ bakterie nezabiji a zacnou se znovu mnozit…, zas aby to mleko uplne nezlikvidoval pasterizaci
      4)kdyz se tvrdy syr vynda ze solne lazne a da se do sklepa, kazdy den otirat solnym roztokem(15 dni). Fajn nevim jestli mam problemovy sklep, plisne jsem tam nikdy nevidel, jablka a brambory v pohode, ale staci to aby se lister. neobjevila(to potirani), lze to nejak zjistit? nebo radsi tvrdy syr nedelat?
      5)balkansky syr, stejne jako cerstvy syr pak plne nasyceny solny roztok(30min) pak slabsi solny roztok, lednice na tyden.v poradku?

      dekuji moc za odpvedi, zatim mi z toho vychazi ze dceri radeji davat pouze syr cerstvy

      petr zuska

      Zdravím Petře,
      tak s Dolomitem logicky jsme každý na jiné lodi. My doma, od svých krav, on sice ne průmyslově, je to také ještě relativně v „malém“:), ale komerčně a na prodej. To je zásadn rozdíl. My nepasterizujeme, protože se tím podle nás mlíko úplně znehodnotí. Přečtěte si např. http://vyzivujicitradice.cz/tag/syrove-vs-pasterizovane-mleko-a-cla/#&panel1-4 a tady více o listerii http://www.vemeno.com/cheesy_obchod_se_syry/clanky/cz/524_527/o_syru_cz_pasterizace-ano-nebo-ne/.
      Podotýkám, že je to pouze náš soukromý názor. Z druhého tábora, mlékárenského průmyslu uslyšíte pravděpodobně opačný názor. Jejich stanovisko je logické a je postaveno především na tom, že pokud pasterizujete mléko vždy na určitou teplotu, hodíte do zkumavky a zjistíte obsah těch a těch látek, standardizujete ho a vždy vám vyskočí při stejné úpravě stejný sýr. To je základ. Unifikovat výrobek tou nejjednodušší cestou. To, zda se pasterizuje a jako důvod se tomu přidá zdravotní hledisko už může být opravdu důležité kvůli zdraví nebo kvůli PR. To už je na vás, jak si to v hlavě srovnáte. Btw. Dolomit při té produkci, kterou má, na Alm nepasterizuje – nemýlím-li se? 🙂

      Tak to je jedna věc. Další je Listeria. Listeria není pouze ze sýrů, ale i z mnoha jiných potravin. U sýrů jsou nebezpečné hlavně sýrý pod plísní – zrající sýry. Pozor – neplést se zrajícími tvrdými. Ty mají tolik sušiny, že listeria je u nich velmi výjímečná. Proto se doporučuje vyhnout se u dětí konzumace hlavně sýrů typu hermelín. U slaných sýrů – naložených v soli je výskyt listerie také minimální.

      Samozřejmě – všude se vyskytují věci nežádoucí a je víceméně v nastaven v hlavě, jak to kdo má. Jsou lidé, kteř si myjí ruce 6x denně, jsou lidé, kteří téměř vůbec. Někdo se živí většinu života saláty z bufáče, někdo je háklivý na lžičku majonézy. Každý má nastavení někde jinde, někdo ho řeší, někdo nikoli. V každém případě, stejně jako každý odborník na svůj obor, bude Dolomit zcela přirozeně vidět problémy tam, kde by je ten, kdo uvažuje pouze selsky a nevystudoval žádný obor, ukazující na nebezpečí a rizika, kde by je nehledal a kde by mu pravděpodobně, ve většině případů ani neublížily. Ale někdo chce eliminovat i riziko sebemenší.

      Pokud si kupujete mléko z automatu, je na 72°C pasterované, při výrobě sýra doporučuju použít chlorid vápenatý, protože sýry byste měl dělat do tepelné úpravy 65°C a nejlépe, když už pasterizace, pak šetrná – 20 min. při 50°C. Pokud je už na 72 past. a paser. byste ho znovu doma, přijdete téměř o vše, co v tom mléce je pozitivní. Ale opět – soukromý názor.

      Je to jako se vším. Čím více lidí se zeptáte, tím větší spektrum názorů uslyšíte a nikdy si nemůžete být jist, který názor je čím podložen. Takže asi nejlépe vlastní cit, dát si jedna a jedna k sobě a vyvodit si z toho vlastní závěr.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2157
      Quote:
      Citováno z dolomiti dne February 23, 2013, 07:55
      Ještě by mě zajímalo co je to to welfare? Předpokládám, že to nebude nějaká nemoc, to by asi tak neprezentovali… 😀

      Wellfare je způsob chování zvířat co nejpřirozenějším způsobem jim vlastní 🙂 a ty nově přispívající se snažím změnit, ale nejde toooooo 🙂

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2158
      Quote:
      Citováno z dolomiti dne February 23, 2013, 08:01
      Ještě jedna otázka mimo bezpečnost 😉 Jaká je hranice příspěvků pro „Starý přispívající“? Jen tak pro motivaci 😀

      Podle M. zákonů je šedivá žena stará a šedivý muž solidní. 🙂 tak jsem místo starý přispěvatel udělala speciálně pro vás rubriku – Zkušený uživatel – už se to povedlo 🙂

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2160
      dolomiti
      Účastník

      Ahá tak že teda těch tisíc krav dojenech 3x denně je přirozený a mě to v první chvíli připadlo jako solidní fabrika 😀

    • #2161
      Quote:
      Citováno z dolomiti dne February 23, 2013, 17:51
      Ahá tak že teda těch tisíc krav dojenech 3x denně je přirozený a mě to v první chvíli připadlo jako solidní fabrika 😀

      NO, tak nějak no 🙂 Jsou tam alespoň ale dílčí výhry. Nesmí být vazný systém, krávy musí mít přístup na pastvu, musí mít dostatek vody…. takové elementární věci no 🙂

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2164
      dolomiti
      Účastník

      No ten přístup na tu pastvu u tisíce krav by mě docela zajímal 😉
      Když si vezmu, že MILA v Bolzanu má 3.500 dodavatelů v průměru po 10 kravách, tak tímhle způsobem by jich stačilo 35 😀

    • #2165
      dolomiti
      Účastník

      Tak já ještě Kláru poopravím 😉 Jsme na stejné lodi, ikdyž jí se to nezdá 😀 Oba nepasterujeme ze stejných důvodů, ale máme zásadně rozdílny názor na to, co lidem doporučit 😉 Já za sebe doporučuju nepasterovat pokud máte vlastní krávu kterou znáte a kterou máte pod kontrolou. Pokud jenom odněkud odebíráte mléko a nevíte nic o stavu té dotyčné a nemáte ani možnost nahlédnout do testů, tak potom nezbývá nic jiného 😉 Ten první odkaz co vám Klára poslala a kde je rozhovor s paní co prodává sýry za Švýcarska tak ten je dost zavádějící. Byl už v době svého vzniku, myslím někdy 2010. EU zrušila povinnost tepelného ošetření mléka v roce 2006 a ponechala rozhodnutí na jednotlivých státech. Pokud si dobře pamatuju tak v roce 2007 zůstalo je Německo a ČR s povinností tepelné úpravy. Potom i tyto státy úpravu zrušili. V době kdy tento článek vznikal neměla EU s pasterizací již nic společného. Ještě jedno upozornění co se týká tvrdých sýrů. Nevím jaký přesně by jste chtěl vyrábět, ale pokud by to měl být tvrdý sýr určený k delšímu zrání tak můžete mít s mlékem z „mlecneautomaty“ problém. V jejich textu je věta, kde píšou, že krávy jsou krmeny podle nejnovějších vědeckých poznatků 😉 a to může být problém. Pro dlouhozrající sýr potřebujete silofrei mléko.

    • #2166
      Quote:
      Citováno z dolomiti dne February 24, 2013, 02:01
      Tak já ještě Kláru poopravím 😉 Jsme na stejné lodi, ikdyž jí se to nezdá 😀 Oba nepasterujeme ze stejných důvodů, ale máme zásadně rozdílny názor na to, co lidem doporučit 😉 Já za sebe doporučuju nepasterovat pokud máte vlastní krávu kterou znáte a kterou máte pod kontrolou. Pokud jenom odněkud odebíráte mléko a nevíte nic o stavu té dotyčné a nemáte ani možnost nahlédnout do testů, tak potom nezbývá nic jiného 😉

      Nene, přesně tak. Z mojí strany chyba psané komunikace, vyznělo to jinak, ale myslím totéž.Jsem na tom stejně. Máme svoje krávy, nebo případně krávu od známé nedaleko, ale v hlavě to mám stejně – nemáš vlastní krávu, nežnáš jí – jsi ochuzen o nepasterizované mléko. Já to tam i tak píšu – pokud berete z automatu, kde již pasteriz. a chtěl byste ještě doma – no tím jsem v hlavě myslela, to už je moc. Určitě nedoporučuju nikomu vzít jakékoli mléko, které nezná – nezná krávy a pít v pohodě. Tato stránka je v naší hlavě víceméně určena tomu, nebo respektive, předpoklad je, že se zde scházejí lidé, kteří mají předpoklad pro výrobu v přirozeném prostředí, tudíž např. že sýry bude dlouhodobě dělat ten, kdo vlastní krávu. No a neuvažuju moc v dimenzi městských lidí, kteří chodí do mlékomatu. Mám tam vlastní předpoklad, že je to „jen zkusit a pak zkusit zase něco jiného“ a nerada bych se kohokoli dotkla. Je zcela možné, že se mýlím a lidí, kteří, sic ve městě, ale zkoušejí a zařadí do svého života alespoň částečnou soběstačnost přibývá. A je fakt, že právě v tomto případě jsou má doporučení k bezpečnosti velmi vratká 🙂

      JInak jasně, i tady naprosto souhlas – kráva, senáž, siláž a tvrdé sýry – nedoporučení a to ví jednoznačně MIlan lépe než já. Já osobně si tedy myslím, že málokdo z nás domácích pokušitelů sýrů, má doma ideální sklep na delší zrání, nicméně i tak časem člověk pozná, jak důležité je složení mléka. Jen dodávám pro informaci – MIlan si sám chodí kontrolovat pastviny, kde co je, co krávy případně mohou pást a je jasné, že ví, že nemají senáž a tu má nyní v ČR celkem výrazná většina krav, které jsou krmeny celoročně uvnitř. Pak právě přichází na řadu standardizace formou technickou. MImochodem Milane, myslíte si, že na průmyslové sýry v ČR vyráběné – na tvrdé se bere mlíko od krav krmených nesenážně a nesilážně? Nebo eidam a gouda jak je známe v obchodech jsou spíš rychlokvašky než klasicky zrající sýry? díky

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2167
      dolomiti
      Účastník

      Těžko říct, ale u nás mlíkárny platí za silofrei mlíko relativně hodně peněz, ale když chcete dodávat třeba konkrétně do MILI tak mají dost hustý podmínky a začíná to právě počtem krav. Myslím že maximum je 12. Nesmíte používat silo. Nadruhou stranu né všechny mlíkárny to tak mají. Jenže každá se specializuje na něco jinýho. To myšlení je trochu jiný asi tak: míň je většinou líp 😉 Není žádný tlak na množství.

    • #2168
      dolomiti
      Účastník

      Ty „mlecneautomaty“ mě trochu šokovaly. Vždyť chudák ta kráva ani nemá čas na pastvu (jestli má vůbec kde), 3x denně jí proženou dojící linkou a zbytek času do ní futrujou kvalitu doporučenou odborníky 😀 Je to zemědělství převedený do průmyslový výroby. Myslím, že tohle je asi ten zásadní rozdíl. Za těch deset let jsem tady nepoznal nikoho kdo by se tím, že má krávy živil. Tak to zkrátka je, měl je praděd, děd, táta tak proč bych je neměl mít já, když mi to odkázali. Konkrétně ten sedlák ke kterýmu chodím, tak tomu je 75, má na dojení 8 krav a má penzion. Vstává ve tři, stáj, snídaně na penzionu, uklid, oběd, odpoledne stáj a potom už příprava večeře a spát. Takhle to jde kazdej den 😀 Jenom v létě když pošle krávy družstvu do hor má volněji. On to nepotřebuje k obživě, ale takhle to vždycky fungovalo, tak proč by to on měl měnit. Třeba právě proto v Jižním Tyrolsku nenajdete takový fabriky jako v ČR a proto nemá MILA 35 dodavatelů, ale má jich 3.500 😉
      Zajímavá diskuze, ale musím do práce, tak pokračování večer 😀

    • #2169
      Quote:
      Citováno z dolomiti dne February 24, 2013, 07:42
      Těžko říct, ale u nás mlíkárny platí za silofrei mlíko relativně hodně peněz, ale když chcete dodávat třeba konkrétně do MILI tak mají dost hustý podmínky a začíná to právě počtem krav. Myslím že maximum je 12. Nesmíte používat silo. Nadruhou stranu né všechny mlíkárny to tak mají. Jenže každá se specializuje na něco jinýho. To myšlení je trochu jiný asi tak: míň je většinou líp 😉 Není žádný tlak na množství.

      Milane, to není zajímavá diskuze, to je naprosto stěžejní diskuze!To je přesně základ všeho. To, co píšete o podmínkách dodávání do MILI, to je naprosto logický a přirozený a v ČR je to přesně naopak. Otázka je, co je toho příčina. Protože jak vidno, motivace těžká. Otázka je, jak by to vypadalo v Tyrolích,pokud by to bylo násilně přerušeno, jako u nás, jestli prostě by také nešli nejjednodušší cestou. Jestli to jediné nedrží právě tuto cestu u vás. Totiž tradice.

      To o tisíci krav atd. to je neoddiskutovatelný. Krávy vidí naposledy pastvu v momentě, kdy jsou jalovice. Jakmile jsou vysokobřezí a jsou před prvním otelením, navezou se na porodnu, pak do kravína, kde sice není vazné ustájení, ale je to pro ně ubikace na zbytek života. Jakmile nesplní tabulku, jdou na brak. Před kravínem stojí řada několika desítek malých plastových budek, velkých metr na metr a půl a v nich jsou telata a tak stále dokola. Inseminace bez býka. Nedávno jsme o tom mluvili a počítali a vyšlo nám, že 3000 malých zemědělců o deseti kravách – max. deseti, nebo 12, jak píšete, je nakonec i státně produktivnější- než stejný počet krav, ale na pár kolchozů. Mnohem více lidí má zaplacené sociální, zdravotní, daně. Stačila by malinko jiná politika, zemědělsky vstřícnější, jako v Polsku např.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2171
      dolomiti
      Účastník

      Tak samozřejmě, že tradice je důležitá, ale podle mě už dneska nestačí. Pokud se podaří státu spojit tradici a vstřícnou politiku, tak na tom vydělají všichni. Bohužel v ČR není ani tradice a ani vstřícná politika. Já když to sleduju takhle s odstupen, tak mi příjde, že u vás je největší problém soběstačnost. Tohle kouzelné slůvko mává českou společností kam se podíváte. Proto musí mít ČR všechno od atomovejch elektráren až po ….. a běda jak něco není. Viz například mléko. Sedláky nemáme a ty které máme dusíme, ale potřebujeme hodně mlíka, aby lidi viděli, že jsme soběstačný a tak uděláme fabriky. Vždyť oni i tu krávu chudáka dotáhli do Prahy aby bojovala za soběstačnost. Potom různě narazíte na otázky typu: „proč musíme vozit syrové mléko do německa a zpátky krabice, když by jsme si to mohli udělat sami 😀 Nebo zkrátka se postaví mraky solárních elektráren, nedej bože aby jsme byli závisláci, otevřou se povrchový doly protože přece musíme být sobestačný. Bohužel se v tom nějak ztrácí člověk a jeho přirozenost. Zbouráme mu barák, dostane prachy, ty přece vyřeší všechno 😉 To že se v tom nedá dýchat a už skoro vůbec žít lidem ani moc nepříjde. Zkrátka ten přístup k životu je pořád stejnej jako byl za komunistů a proto máte fabriky na mlíko a lidi jsou z toho nadšený (ty čísla jsou ohromující a soběstačný, tisíce krav a miliony litrů), protože si ho koupili v ocelový pixle a přímo od krávy. Že si v podstatě koupili jen další úděsnost se nijak moc neřeší a proč taky…. 😉 To jsem, ale odbočil a tak zpátky k mlíku. Ptala jste se na to jestli se v ČR používá na výrobu dlouhozrajících sýrů silofrei mlíko. Já myslím, že se nevyrábí a tím pádem není potřeba, protože jsem v běžné prodejně dlouhozrající sýr nikdy neviděl. Vloni v zimě jsem byl v Praze. V národní přehlídce sýrů jsme hodnotili v podstatě jen průmyslovou produkci. Abych řekl pravdu, tak z déle zrajících sýrů v pravém slova smyslu jsem tam objevil jen jeden, ale ani ten jsem následně nikdy v obchodě nenašel 😉 Je škoda, že žádný výrobce z farmářských trhů nenašel odvahu, aby nechal své sýry otestovat.

    • #2172
      dolomiti
      Účastník

      Teď k porovnání 😉 Jižní Tyrolsko žije ze dvou zásadních věcí. Cestovní ruch, zemědělství (jsou to hlavně jen tři komodity, mléko, víno a jabka, rozlehlý pole obilí nebo řepky tady nenajdete) a s tím spojené služby. Všechno ostatní se tomu podřizuje. Těžko zde najdete lány solárních elektráren protože to škodí cestovnímu ruchu. To samé je u větrných elektráren. Tím nechci říct, že to zde neexistuje. Solár často najdete na střeše bauernhofu. Až neuvěřitelně se zde podařilo skloubit tradici zemědělství v prostředí idealním pro cestovní ruch. A provincie svojí politikou dbá, aby se tohle soužití neustále prohlubovalo a postupovalo na stále vyšší úroveň. Nejsou zde fabriky pro krávy, protože cestovní ruch potřebuje sedláky a né fabriky. Nejsou zde automaty na mléko, protože sedlákovi s dvanácti kravama se to ekonomicky nevyplatí. Na druhou stranu je zde hodně družstev a pro sedláka je výhodný být v družstvu 😉 Mléko v Jižním Tyrolsku je relativně drahé, ale taky tady jsou řetězce které mají mléko levné, ale to je mléko které se zkrátka doveze. Je to takový uzavřený kruh ve kterém neni prvotní tlak na cenu, kdy chtějí všichni co nejlevněji nakoupit. Mlíkárna chce kvalitní mlíko a ví, že musí zaplatit, ale zároveň ví, to ho dobře prodá. Tak si můžete vybrat buď dovezené za 50 centů a nebo místní silofrei bergmilch za 1,05€. Stejné je to u sýrů. Můžete si koupit něco na způsob eidamu za necelý 4,-€ kilo, ale můžete si koupit kvalitní dlouhozrající sýr ze silofrei mlíka za 12,- 😉 a to popisuju průmyslovou výrobu. Jižní Tyrolsko bylo ještě nedávno jediným regionem v EU kde se mléko označuje GEN frei. Píšu v minulém čase protože neznám teď aktuální stav. Tohle jsou věci na které jakýkoliv politik klade důraz (koneckonců většina z nich z nějakého bauernhofu pochází). Nikde se nedočtete, že by se řešil problém proč nejsme soběstační ve výrobě elektřiny, těžbě uhlí, výrobě oceli apod.

    • #2173
      hanaka
      Účastník

      Opravdu výživná diskuze. S tou soběstačností, nevím, možná, že povídat o tom umíme, ale já bych řekla, že tady právě hrozně chybí, chybí ten uzavřený kruh 🙂 Taky se hodně zamýšlím nad tím, čím to je, jestli tou přerušenou tradicí – určitě to má svůj podíl, ale bude to asi i typem lidí, povahou. Protože třeba v Rumunsku ta tradice byla taky přerušená, ale pořád to tam funguje. Vlastně stejně jak píše Dolomiti, tak to tam mají s ovcema. Sedlák vlastní třeba 10 ovcí, na jaře je dá bačovi do stáda, ten vyžene do hor, tam má salaš, dojí v pár lidech několikastovkové stádo a vyrábí sýr. Tak proč to u nás nejde? Já myslím, že je to fakt mentalitou. A lidé jsou u nás hodně zaměření tak „industriálně“. Na vesnici k zemědělství není vztah a když, tak se z toho vypíchnou jen traktory, technika, na zvířata se kašle. K tomu všemu ještě skvělá dotační politika, která toto podporuje. No a pak ta nešťastná vlastnost, že se u nás prostě jede na kvantitu a ne na kvalitu. No a tím jsme zpátky i u mléka 🙂 Když jsme měli zasušenou kravku, dojídali jsme vyzrálé sýry a v momentě kdy došly, zcela jsme se bez mléčných výrobků obešli. Zkusila jsem jednou koupit eidam a nedalo se to prostě jíst. Když řeknu, že se nám otelila kravka, na vsi se mě lidi zeptají, tak kolik nasadila? Odpovím, že nevím, že má pod sebou tele, tak jen oddojujem přebytky a po odstavení že mívá tak 12 l. Jsme tu za blázny, protože s takovým nádojem přece kráva patří na jatka! To, že je to ale jersey s tučným a na bílkovinu bohatým mlékem a výtěžnost je tím pádem úplně jinde než u holštýnky, to už nikdo nevidí. Stejně tak tu lidé kříží masné ovce, mají problémové porody, odchovy, ale stejně to vždy připustí tím největším beranem, aby na tom byly ty kejtičky. Že jim z „kejtiček“ přežije polovina, to už jaksi nevidí…

    • #2174
      dolomiti
      Účastník

      No v ČR je ještě jedna okolnost, která se dle mého názoru, na tom podepsala dost zásadně 😉

    • #2177
      pezu
      Člen

      ahoj, pekna diskuze 🙂
      takze bych to rozdelil na 2 casti
      vecna:
      1) tvrdy syr nebo polotvrdy syr z tohoto mleka se udelat neda? v cem je problem?
      2)takze pasterizaci od vyrobce byste verili dalsi jiz ne

      obecne:
      1)nejsem zadnej fanatik pres zdravou vyzivu nicmene zena mela mononukleozu takze jsem zacali doma varit jist lepe apod protoze to bylo nezbytne a zjistili jsem ze je nam mnohem lip nez z jidla v restauraci, prestali kupovat polotovary apod. Ted mame dceru takze se snazime kupovat pouze vychozi suroviny a vse delat doma, obzvlaste po zjisteni ze barevne bonbony pro deti „nejsou vhodne pro deti“ apod(to je fakt na hlavu).
      Proto chci doma delat maslo a syr rekneme z nic moc mleka ale ja proste jiny nesezenu, neni to idealni to netvrdim ale posun k lepsimu to je, minimalne se odstrani ta zpracovatelska cast vyroby

      2)rakousko je jedna velka turististicka atrakce takze si takovyhle zpusob zamereny na cestovni ruch muze dovolit, miluju hory, s lanem a mackama jsem v lete vyrazil nekolikrat do alp, pak se pridaly skialpy takze i v zime, vim o ceme mluvim. To je vsechno pekny ale pro cechy nerealny my tady proste takovy prirodni krasy nemame, do horni dolni zadnej turista nepojede…

      A ono to u Vas taky mozna nebude na veky. Jezdili jsme k jedny pani do mittersilu na lyze, taky mela hospodarstvi a jeden rok nas neprisel privitat manzel. Umrel. Pravdepodobne se udrel k smrti byl starej mel ruce samej mozol a staral se o cely hospodarstvi, mlady mu nepomahali protoze odesli do mesta delat na pocitaci, nechce se jim kazdej den se starat o hospodarstvi, budit se ve 4 a chodit spat v 10, zadna dovolena nic….

      Proc je tolik penzionu v rakousku? vetsinou to neni postaveny jako penziony ale velkej barak pro celou rodinu, ale mlady jdou do mesta, barak prazdnej tak je z toho pension…Co se stane az lidi nebudou mit prachy na to aby jezdily na dovolenou? U nas to uz pozoruju, hospody prazdny, vleky prazdny…

      3)co se tyka sobestacnosti, vy zijete trochu ve svym svete, na venkove, jidlo si opatrite sami pripadne vymenite maso za syr se sousedem, fajn. V cechach zije hodne lidi ve mestech, pro jidlo se chodi do obchodu, maso je v krabicce, ryba je v krabicce, chleba je taky v krabicce, pokud nepujde voda do tydne se zacnou sirit epidemie, pokud nebude v obchodech jidlo do za par dnu se zacne rabovat a vrazdit protoze lidi nemaj sklepy a tudiz zadnou zasobu jidla. Pokud nepujde elektrina lidi prijdou o jidlo v lednici, nezatopi si (kotel potrebuje elektrinu apod) takze sobestacnost je opravdu na miste…lidi je cim dal vic a uz ted je jidla malo, az ho bude malo v zemi odkud ho dovazime a oni ho neprivezou tak tady chcipnem…
      Znamej je truhlar jeho deda delal okna, dvero susil 5 let, pak se namocilo a znova susil, co se zkroutilo se narezalo na maly kousky co ne z toho byly okna a ty se nehly. ted se pokaci strom jde do susicky, tam schne a za 3 tydny je z tohodle dreva vyrobek kterej je kupodivu na hov… tak to bohuzel je a ja ani Vy s tim nic nenadelame, jde jen o prachy.Kdyz to udelate poradne ale 10x draz to to nikdno nekoupi. Kdyz lidi kolem me videj co vsechno doma delam a nekupuju tak si tukaj na celo, lidi z Vaseho okoli (Klara) si asi taky trochu tukaj na celo jak Vy zijete, tech ovci ve stadu je vic nez lidi co se zajimaj a staraj…tak to je bylo a bude

      doufam ze sem nikoho neurazil nebylo to tak mysleno, ale vse je potreba videt trochu v sirsich souvislostech

      p.s. Milane proc delate syrare v dolomitech? proc to nedela nekdo mistni? proc na vsech horskejch chatach od italie po rakousko obsluhujou a varej polaci, slovaci a cesi? odpoved nahore, bohuzel…

    • #2178
      dolomiti
      Účastník

      Asi takhle. Nevím jak je to v Rakousku, ale u nás nepozoruju, že by mladí odcházeli do města. Jak jsem psal i v Bolzánu je práce hlavně o službách. Myslím, že jste mě nepochopil, co jsem chtěl říc. Zkrátka tím, že v ČR máte všechno a stát podporuje všechno, tak v konečným výsledku nepodporuje nic a je to jenom o tom který odvětví si víc urve. Můj názor je že ČR není tak velká, aby si to mohla dovolit. Pro mě největší rozdíl, když jsem kdysi do Jižního Tyrolska přišel byla existence profesních komor. Je až neuvěřitelný jak se vás to dotkne i když jste jen zaměstnanec. Ale ten servis pro např. sedláky (Bauerbund), pro zpracovatele mlíka (Senereiverband), hotely a restaurace (HGV) :-O Bauerbund je ten kdo pro vás sežene peníze z dotací z EU apod., požádáte rychle a jednoduše jen u něj. Všechny testy mlíka sýrů zajišťuje Senereiverband dostanete rozpis co a kdy a potom to stačí dát jen do sběrnýho vozu. Pokud potřebuju narychlo kultury stačí zavolat a druhý den je mám na milchhofu. Pokud někoho zaměstnáváte tak určitě znáte kolečko při přihlášení. U nás tohle dělají profesní organizace, stačí nahlásit steuernummer. Proto u nás může fungovat např. práce na Abruf. Všechny tyhle organizace zodpovídají provincii za kvalitu v oboru. Nechci tím říct jak moc je to tady lepší, ale to jak se dá dělat politika, aby lidem pomáhala 😉 V profesních organizacích mají češi smůlu, protože někdy v devadesátých letech Vaclav Klaus ještě jako předseda vlády prohlásil, že nejsou potřeba 😉 Co se týká mé práce, dostat tuhle práci tady není moc jednoduchý. Musíte získat vzdélání na místní škole a potom už jenom mít hodně štěstí. Je to na dlouhý povídání 😉 Na cca 70 Almech a 65 Hofkeserei pracuje z cizinců jen já a dva němci. Ostatní jsou místní. Co se týká práce v pohostinství, tak kdo tu je tak práci najde, ale pokud dnes příjdete tak už to tak růžový není. Před deseti lety byly noviny plný inzerátů nabízejícich práci a inzrátů praci hledám moc nebylo. Dneska je to co se týká cizinců obráceně. Práce je, ale všichni chtějí jen místního a to i na mytí nádobí. Je jen hodně málo chat, kde je šéfkuchař cizinec z východu a z hotelů žádnej. Já osobně znám jen jednu chatu kde je hlavní kuchař slovák, ale stejně není šéfkuchař a tím pádem i jiný peníze. Stránky kde někdo hledá jakoukoliv práci jsou plný slováků. Co se týká života lidí i u nás lidi ve městě chodí nakupovat, ale je to jiný kvalitou a cenou. Před minulou letní sezonou mělo Jižní Tyrolsko strach co udělala krize s Italama, ale co se týká obsazenosti hotelů, tak v podstatě nic. Já to pozoroval teď v zimě, když příjde familie italů tak místo tří chodů si dají dva nebo jeden. Předkrm vynechájí skoro vsichni a nachtisch si dá jen někdo. Tak že ano trochu je krize znát, ale jen částečně v konzumaci.
      Kvalitní dlouhozrající sýr nelze délat z mlíka od krávy krmenou siláží, protože ta siláž dál funguje v mlíku a následně v sýru. Tak na 99% se vám sýr po určité době nafoukne, zhorkne a zkysne. Musíte mít kravu bez siláže. Vyčištění trvá cca. 3 tydny. S tou pasterizací jsem to moc nepochopil. Beru pasterizaci jako proces a je vcelku jedno kdo ho provede.

    • #2179

      1) tvrdy syr nebo polotvrdy syr z tohoto mleka se udelat neda? v cem je problem?
      2)takze pasterizaci od vyrobce byste verili dalsi jiz ne

      Zdravím. Nene, to jsme si nerozuměli s tou pasterizací. Ne, že bychom jedné věřili a jiné ne. Vůbec jsem to nemyslela v tomto smyslu. Myslela jsem to tak, že je třeba se pozastavit nad tím, co z mléka zbyde, pokud projde jednou, dvěma, třema pasterizacemi.Hraje tam roli ale i psychika. Mluvila jsem kdysi s doktorem Dostálem, který je dětský lékař a prosazuje myšlenku, že horečka, jako účinný nástroj, by se měla srážet až při 39,5°C. Bezva, řekl odborník, otec tří dětí, jste – nebo já byla klidnější. Logické argumenty, atd. Ale pak přijde reality. Jste na samotě, diazepam na případné křeče vám nikdo nenapíše, sanitka sem přijede za 3/4 hodiny, v zimě vůbec a nastane horečka a člověk musí volit. A hraje roli psychika. Já – jako matka budu už při 39 nervozní, čímž znervozním logicky svoje dítě a pokud se budu dogmaticky držet nějaké rady, může to dopadnout zle. Někdo jiný na mém místě bude zcela v klidu i po 39,5 a situace je úplně jiná. Takže já bych osobní pocit z dané věci určitě zařadila do popředí. Pro někoho je nepasterizované mléko mnohem větší deviza než strach z případné infekce, nakažení, zkažení, salonely listerie atd. Pro někoho je to bytostně důležité a to zcela bez ironie a nepejorativně. Každý člověk je jiný a proto jsem psala o onom vlastním citu a rozumu. Nicméně každá následná pasterizace v mléce udělá nevratné zákroky a z mléka dělá svým složením jinak stravitelnou a jinou surovinu. Jedině o tom jsem psala.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2180

      3)co se tyka sobestacnosti, vy zijete trochu ve svym svete, na venkove, jidlo si opatrite sami pripadne vymenite maso za syr se sousedem, fajn. V cechach zije hodne lidi ve mestech, pro jidlo se chodi do obchodu, maso je v krabicce, ryba je v krabicce, chleba je taky v krabicce, pokud nepujde voda do tydne se zacnou sirit epidemie, pokud nebude v obchodech jidlo do za par dnu se zacne rabovat a vrazdit protoze lidi nemaj sklepy a tudiz zadnou zasobu jidla. Pokud nepujde elektrina lidi prijdou o jidlo v lednici, nezatopi si (kotel potrebuje elektrinu apod) takze sobestacnost je opravdu na miste…lidi je cim dal vic a uz ted je jidla malo, az ho bude malo v zemi odkud ho dovazime a oni ho neprivezou tak tady chcipnem…
      Znamej je truhlar jeho deda delal okna, dvero susil 5 let, pak se namocilo a znova susil, co se zkroutilo se narezalo na maly kousky co ne z toho byly okna a ty se nehly. ted se pokaci strom jde do susicky, tam schne a za 3 tydny je z tohodle dreva vyrobek kterej je kupodivu na hov… tak to bohuzel je a ja ani Vy s tim nic nenadelame, jde jen o prachy.Kdyz to udelate poradne ale 10x draz to to nikdno nekoupi. Kdyz lidi kolem me videj co vsechno doma delam a nekupuju tak si tukaj na celo, lidi z Vaseho okoli (Klara) si asi taky trochu tukaj na celo jak Vy zijete, tech ovci ve stadu je vic nez lidi co se zajimaj a staraj…tak to je bylo a bude

      Určitě to nevyznívá nijak negativně. Je to fajn diskuze, jen tomuto nerozumím přesně, jak jste to myslel a proto možná budu odpovídat na něco jiného, zkuste to rozvést.
      — ale zkusím já na to…. no, je to zcela evidentní, město i vesnice je úplně odlišný život. Jistě, každá změna k jakékoli samostatnosti je podle mě dobrá. Úplný souhlas. Jen k tomu, že my si žijeme na venkově atd., k tomu bych moc ráda podotkla úplně zásadní věc. Všechno má svoje pro i proti. VEnkov i město. Každý volí podle svého žebříčku, kde nakonec bude. A pro mě osobně je nejdůležitější to uvědomění, že vždy je to volba. Nikdy se to neděje jen tak mimochodem. Ale určitě, oboje je rozdílné a z našeho pohledu je důležité i to uvědomění, že kdo je ve městě, měl by si uvědomit tuto svou volbu a to, že v něm žije a logické nedostatky a to, že člověk ve městě by neměl mít pocit, že má právo na to, co člověk na venkově a naopak. Když k tomuto uvědomění dojde, spousta věcí je pak nějak jasnější.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2181
      pezu
      Člen

      ahoj,
      tak nejdriv k syrum 🙂
      1) opakovanou pasterizaci sem myslel to ze trubky automatu mohou byt necim zanesene ale to stejne pada, dal jsem na Vas a nasel toto http://farma-zernovka.webnode.cz/produkty/ takze pokud to bude jak pisou je to parada, dovezou az domu a vypada to na volne pasouci se kravky apod.
      Pasterizovat budem zatim dceri, nam ne a az bude starsi tak ani ji(teda nejdriv se podivam na tu farmu, pokecam s majitelem atd)
      2)jestli jsem to pochopil dobre tak listery jsou hlavne v plisnovych syrech ty delat radeji nebudu, chci delat tvrde, ne dlouho zrajici, proste normalni tvrdej syr cca 2-3 mesice

      co se tyka obecne diskuze:
      „Zkrátka tím, že v ČR máte všechno a stát podporuje všechno, tak v konečným výsledku nepodporuje nic a je to jenom o tom který odvětví si víc urve.“
      no on je dost problem taky v tom jak to podpora vypada a bohuzel ji delaj urednici a vetsina z nich je naprosto neschopna a nechape jak to funguje v zivote. Kamaradova zena dostala dotaci na auto protoze z urcitych duvodu je nepohibliva takze auto s automatem apod. ta dotace se musi vycerpat do trech mesicu jinak propadne a jinou vam nedaj, to ze takovyhle auto se standardne nevyrabej a jejich vyroba trva kolem 4 mesicu nikoho nezajima 🙂 proste naprostej nesmysl

      „profesních organizacích mají češi smůlu, protože někdy v devadesátých letech Vaclav Klaus ještě jako předseda vlády prohlásil, že nejsou potřeba 😉 „
      tak potreba samozrejme jsou, otazka je jak by fungovaly tady by se vsechno zase ve zle obratilo, jinak ten pan toho bych sem netahal, lidi ho nemaj radi kvuli amnestii, jak uz nekolik let, nechal rozkrast celou repoubliky pri privatizaci, to co se tady budovalo desetileti byla v trapu lusknutim prstu, tenhle pan mel uz davno sedet na hrade ale na uplne jinym a lepit pytliky.

      „je jen hodně málo chat, kde je šéfkuchař cizinec “ trosku se mijime v dolomitech jsem byl hodnekrat ale vzdy jsme spali v kempu a znam pouze hory, je to skoda ale ja tam jezdim kvuli horam a na jiny veci nebyl cas. Tohle jsem myslel na horskejch chatach ve vysce 2500mn a vys typu wiesbadener hutte, amberger hutte apod. a tam neni sefkuchar ale proste kuchar, ale cizinci jsou vetsinou na servisu, to jo.

      „Tak že ano trochu je krize znát, ale jen částečně v konzumaci.“ tohle slovo nemam rad zadna krize neni to je nesmysl, maximalne krize moralky( a to hodne hluboka, a z te vsechno prameni). Krize je neco co prijde a odejde tohle je setrvaly stav. Ekonomove chteji aby ekonomika rostla ale to je nesmysl, neni kam prodavat, podobnou „krizi“ prosel zapad pred padem vychodniho bloku, proste nebyly trhy, pak byl polozen komunismus a otevrel se obrovsky trh. Lidi zde sice nemeli zadne penize ale take zadne dluhy takze byly vlastne velice bohati, ted se trh nasytil a zase neni kam prodavat, to se tezko zmeni. Navic porad probiha automatizace takze min lidi ma praci -> nemaj penize -> nic nekupujou, to ekonomika tezko poroste, to je jenom blamaz na lidi. Navic staty jsou na tom spatne, prvni co se obycejny clovek nauci je se se dluhy nesmi lepit dalsimi dluhy coz presne nase staty delaji.

      „clověk ve městě by neměl mít pocit, že má právo na to, co člověk na venkově a naopak.“ ano to je pravda meli by zit v symbioze ale oba vime ze to tak uplne neni, ja jsem se pre nekolika lety odstehoval z prahy na male mesto a rozhodne se nehodlam vracet, bohuzel moje prace bude vzdy spjata s velkymi mesty takze mam trochu smulu…

      jinak diky za rady a az se neco povede dam vedet

      petr

    • #2182
      dolomiti
      Účastník

      K tý listeře: listera nesmí být nikde v žádném sýru!! Pokud je, tak je to dost zásadní problém. Jde o to, že nejen plísňové sýry, ale všeobecně měkké sýry jsou náchylnější a proto se pasterizace mléka doporučuje hlavně u nich. Pokud se vyrábí sýry (všechny, nejen měkké) na Alm jsou kvůli listeře nařízeny ještě tři testy.
      1) stěr z prkna na kterém okapává sýr po solné lázni
      2) stěr z prkna na kterém sýr zraje
      3) vzorek solné lázně na čištění sýrů po použití.
      Nevím co si představujete pod pojmem tvrdý sýr, ale klasický tvrdý sýr vám za dva až tři měsíce neuzraje. Po této době vám uzraje polotvrdý sýr (Schnittkäse) a i u něj platí, že čím déle tím lépe 😉
      Díval jsem se na ty stránky, které jste uvedl. Tak jen jedna rada. Pokud vám mléko které inzerují na prodej, dovezou až domů, tak se každopádně zajímejte za jakých podmínek probíhá přeprava.
      Tohle je trochu problém a nejen v ČR, ale všeobecně. Mě vozí mlíko z výše položené alm a trvá to asi 15 minut a i tak je to někdy problém. Jestli jí najdu tak pošlu Kláře tabulku změn mlíka v závislosti na teplotě a stáří v hodinách, aby jí sem dala 😉
      Jinak se dobředu omlouvám, jestli vám kazím radost, ale začínám si připadat jako chytrolín co nosí neustále špatné zprávy 🙁

    • #2183
      pezu
      Člen

      „K tý listeře: listera nesmí být nikde v žádném sýru!! Pokud je, tak je to dost zásadní problém. Jde o to, že nejen plísňové sýry, ale všeobecně měkké sýry jsou náchylnější a proto se pasterizace mléka doporučuje hlavně u nich. „

      tak tomu moc nerozumim predpokladam jsem ze listera a ostatni se mnozi a tudiz u mekkych syru u kterych predpokladam spotrebu do cca 3 dni nehrozi a u syru ktere se spotrebuji az po nekolika mesicich je nebezpeci vetsi…???

      Nevím co si představujete pod pojmem tvrdý sýr, ale klasický tvrdý sýr vám za dva až tři měsíce neuzraje. Po této době vám uzraje polotvrdý sýr (Schnittkäse) a i u něj platí, že čím déle tím lépe 😉

      myslel jsem polotrvrdy

      Tohle je trochu problém a nejen v ČR, ale všeobecně. Mě vozí mlíko z výše položené alm a trvá to asi 15 minut a i tak je to někdy problém“

      takhle rychle? je to v podstate vedlejsi vesnice ale nez nadoji, navic pochopili ze zavazet maji pozde vecer kdyz jsou lidi doma ale dost pochybuju ze dojej takhle vecer a chladak v aute no nevim…

      „Jinak se dobředu omlouvám, jestli vám kazím radost, ale začínám si připadat jako chytrolín co nosí neustále špatné zprávy :-(„

      to je v poradku lepsi nez pak nejaky problem

      jeste bych me tedy zajimalo jestli v podstate lze udelat bezpecne polotvrdy syr kdyz clovek nema laborku kam by posilal vzorky.

      rekne ze bych pasterizoval, pak dal syr do sklepa(Zadne dlazicky, proste klasicky sklep s ovocem apod), 15 dni cistil slanou vodou pripadne kartacem povrch???

      pri jake teplote by mel polotvrdy syr zrat? do lednice to idealni neni ale jaka je mezni teplota(max) a jaka idealni?

      diky

      petr

    • #2184
      Quote:
      takhle rychle? je to v podstate vedlejsi vesnice ale nez nadoji, navic pochopili ze zavazet maji pozde vecer kdyz jsou lidi doma ale dost pochybuju ze dojej takhle vecer a chladak v aute no nevim…
      petr

      Petře, naši známí tady už tři roky prodávají legálně své mléko z ekofarmy a funguje to tak, že mléko hned po nadojení jde do chladícího zařízení. Těsně před převozem se mléko – silně zchlazené nalije do lahví a rozveze. Nerozvážejí dále, než 15 km. Osobně a jako naprostý laik v tom nevidím vůbec problém. U Milana Dolomita při vší úctě :-)) je bezva, že se člověk dozví ta nejzásadnější negativa – ale to, že se je dozví zdaleka neznamená, že nastanou :). Dříve chladící zařízení nebyla, byla pouze a když už, tak pramenitá voda. Naši předkové se kupodivu dožili skrze své potomky až dodnes :). Je fakt, že úmrtnost byla jistě velká, ale sama bych si ráda tipla, že např. současná úmrtnost z automobilového průmuslu je daleko větší, než úmrtnost na listerii. A v autě člověk udělá to samé – eliminuje rizika. Ale málokdo je ochoten se auta zbavit, přesto, že jeho používání zadělává na daleko zásadnější problémy. Takže s tím rozvozem, pokud jste našel sedláka co má své mléko, navíc rozváží, navíc je ochoten vás kdykoli u sebe přivítat pro případný nákup a ukáže vám své krávy, co více si přát? Pokud neuvažujete o vlastní krávě a vlastním mléce, tak toto je dle mého názoru vrchol, co můžete zažít. KOupíte si minerálku a zrovna chytíte tu jednu dávku za deset let, kde je omylem vysoká dávka louhu a jste v řiti :). Takže pokud legálně prodávají vězte že:
      1) každý měsíc musí odevzdávat ampuli s mlékem na bakter. zjištění a musí mít papír, že mléko prošlo
      2) krávy má nahlášené, krávy mají známku – jsou v centrální evidenci a tudíž musí ze zákona každý rok zjišťovat, zda má IBR prosté stádo
      3) sýry vás nebolí, vy chcete pouze mléko a věřte, že pod námi pod kopcem je kravím, který každé dojení dojí do dvou cisteren a vůz s cisternou pro mléko do mlékárny jezdí jedenkrát za dva dny – takže nevidím problém.

      Určitě prima, ale dle mého názoru jste udělal maximum ve své situaci a ještě k obecné diskuzi, jak píšete, že žijete na malém městě at. atd. a máte tedy smůlu ….. to je přesně to, o čem jsem mluvila… mnoho lidí totiž tuto větu – a tak mám smůlu – nikdy nevyřkne, ba co víc, nikdy si jí neuvědomí a počítá s tím, že má na věc právo. A to je podle mě na celé této diskuzi fakt důležité.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2185
      dolomiti
      Účastník

      My si s Klárou, při vší úctě, už asi x let nerozumíme 😀 Píšu to tady neustále 😉 já nehodnotím mléko z hlediska zdravotní nezávadnosti 🙂 Pŕedpokládám, že zdravotní nezávadnost mlíka je samozřejmostí. Vše co píšu se týka kvalitativního pohledu na mléko z hlediska jeho použitelnosti pro výrobu sýrů 😉 můźete mít mlíko které pijete dvacet let a jste zdravá jako rybička, ale kvalitní délezrající sýr z něj nevyrobíte 😀 Kvalitativní změny v mléce, které mohou být problém pro výrobu sýrů probíhají v mlíce neustále, ale to ještě ani zdaleka neznamená, že je mlíko zdravotně závadný a nedá se pít 😉 Ale nakonec se vždycky dohodnem 😀

    • #2186

      Muhehe, a to já vám nevěřim :)), protože to byste x příspěvků zpátky nepsal, že pokud něco nezatajuju, tak jsme stále ještě živí ! .))) Z toho jsem usoudila, že nejen kvalita mlíka vzhledem k výrobě sýrů je pro vás důležitá, ale slibuju, už si nerejpnu 🙂

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2187
      dolomiti
      Účastník

      Proto jsem taky napsal, že od vás to vysvětlení bude lepší, protože máte ty zkušenosti s přežitím 😉 😀

    • #2188
      dolomiti
      Účastník

      Tak ještě nejdřív Klára 😉 „Vůz s cisternou jezdí jednou za dva dny“ To nevidím jako problém, je to vcelku bežná věc prodávat mléko jednou za dva dny. Problém je, že například u nás za to dostanete s bídou minimum. Je to jen o tom se toho mlíka zbavit 😀 Za 25 centů je škoda chodit do chlíva 😀

      Teď zbytek: i měkký sýr musí zrát (cca. 3 týdny) tak že ho do tří dnů nespotřebujete. Jak už jsem se zmínil, tak předpokládám, že kupujete nezávadné mléko, potom by s listerou neměl být problém, ale pozor na prostředí po solné lázni. Jak jsem psal výše, u nás se kontroluje vše co souvisí se zráním.
      Mezní teplota pro zcela normální průběh zrání je cca. 10°C, ideální je 12-14 a neměla by překročit 15°C.
      Jestli se dá vyrobit bezpečný sýr bez kontrol? To je dobrá otázka 😉 Podle mě dá, ale je otázka jak se vám bude spát.. 😀

    • #2189
      dolomiti
      Účastník

      Ještě k té listeře. Klára má sýry v solné lázni už přes rok a k měření se ještě nedostala 😀 Tak jenom orientačně, pH solné lázně by mělo být přibližně stejné jako pH sýru, který tam vkládáte. Ve vašem případě u Schnittkäse: sýr cca. 5,10 a lázeň 5,10 – 5,20

    • #2190
      dolomiti
      Účastník

      Tak se Kláře omlouvám 😉 teď jsem to zkontroloval a jsou ještě pod lisem, tak v poho 😀

    • #2191
      Quote:
      Citováno z dolomiti dne March 1, 2013, 08:44
      Tak se Kláře omlouvám 😉 teď jsem to zkontroloval a jsou ještě pod lisem, tak v poho 😀

      Nonono :)) nedělejte si ze mě srandu. Všechno má svůj čas a člověk na to napsání musí bejt natěšenej a teď zrovna běhám, nesolím. Můj život plyne takto hezky ve vlnách, víte? :-)) ale já to napíšu až to budete nejmíň čekat 🙂

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2192
      dolomiti
      Účastník

      Jsem čekal, že mi omlátíte o hlavu ten bezpečný sýr 😀

    • #2193
      dolomiti
      Účastník

      add. Hanaka. Dneska jsem konzultoval s jedním sedlákem kolik mu v průměru nadojí kráva teď v zimě. Tak je to max. 5-6 litrů 😉 Podotýkám, že krmí jen seno a tvrdej chleba. Pořád má extra kvalitu za 59 centů 😉
      a je spokojenej. Zkrátka jak jsem psal na množství za každou cenu se tady nehraje 😀

    • #2194
      hanaka
      Účastník
      Quote:
      Citováno z dolomiti dne March 1, 2013, 21:03
      add. Hanaka. Dneska jsem konzultoval s jedním sedlákem kolik mu v průměru nadojí kráva teď v zimě. Tak je to max. 5-6 litrů 😉 Podotýkám, že krmí jen seno a tvrdej chleba. Pořád má extra kvalitu za 59 centů 😉
      a je spokojenej. Zkrátka jak jsem psal na množství za každou cenu se tady nehraje 😀

      Tak to je přesně ono, takhle jsem to myslela. Škoda, že u nás tohle prostě lidi neuměj.

    • #2195
      hanaka
      Účastník

      A ještě – bohužel, tady ani toho sedláka, popř. velké kravíny nikdo ke kvalitě nenutí, mlíkárna vykoupí za stejnou cenu nezávisle na krmivě. Dokonce i když vylítnou somatické buňky nebo je velmi špatná hygiena, mlíkárna udělá bububu, ale nakonec mlíko odebere. Viz u nás kravín v sousední vesnici. Tam jde do mlíkárny mlíko takové kvality, že o bezpečnosti už značně pochybuju. Jde mimochodem i o jeden z posledních kravínů, kde je vazné stání a dojičky dojí v černých gumových zástěrách, protože krávy stojí po kolena ve sra…ch.

    • #2196
      dolomiti
      Účastník

      Technická pro Kláru 😉 jaká je zrovna vlna? 😀

    • #2527
      Marion
      Účastník

      Přátelé, velice mě zaujala zdejší diskuze. A protože se dotkla soběstačnosti, hygieny chovu, kvality krmení a podobně… no prostě mě to potěšilo a dobře se to četlo. Mám nyní mléko od farmáře, který má krávy na seně, pastvě, v čistotě, vždy když jdu pro mléko, tak chodím v době dojení, abych měla co možná nejčerstvější a holky si musím jít pohladit, tak nějak říct díky…? Ale teď k věci, z takového mléka pokud to dobře chápu, by neměl být problém vyrobit i tvrdý, dlouho zrající sýr, že? Výtěžnost smetany je taková, že ze tří litrů mám 2 dcl husté krásné smetany, po prvních zkouškách sýru jsem měla výtěžnost okolo 17-20%, mléko vydržení bez kyselého nádechu v lednici čtyři až pět dní, pak je trochu cítit, ale jinak na chuť je stáje docela sladké, po týdnu už se z něj dá dělat jen tvaroh. Pijeme ho doma všichni, nepasterizované nic nám není. Jinak od farmáře vykupuje mléko mlékárna (Opočno?) a on tudíž testy nedělají, prý si oni sami testují každou várku, je to možné?
      Jinak máme k dispozici cca 20 ha, myslíte, že na takové ploše je možné dosáhnout soběstačnosti? V případě tří lidí a dotování dalších dvou (prarodičů). Má smysl se do toho pouštět? Je to můj sen a vím, že tento statek dřív soběstačný byl, jsou to usedlosti mého otce, ale ten už asi nikdy hospodařit nebude… Je reálné mít převážnou část na pastviny a pole, plus něco na seno a obdělávat to výhradně s koněm případně takovou plochu zvládne obdělávat jeden kůň nebo je lepší mít dva? Předci mívali koně 4, ale pozemků bylo víc, něco prodal můj strýc, když ještě žil… Vím, že je to dřina, toho se nebojíme.:-)

    • #2528

      Marion, stopro uživí 20 hektrů. Obdělávat je jen s koňma jde, ale je to šílená dřina a s jedním koněm téměř nemožné. Lepší dva. Do sekačky určitě. Problém je s nakládáním, to koně nedají, nakládání sena – sbírání, buď do balíků nebo do horalu, nakládání hnoje, rozmetání, to vše růčo. Bez dotací, pouštět se do toho od nuly, je ekonomicky hodně náročný. Pokud nejste nároční, určitě vás to uživí, ale víceméně jako rodinu, ne jako peníze na běžný život. Třeba za 20 ha daň z pozemků je jen 6000 za rok, do toho sociální a zdravotní pravděpodobně alespoń pro jednoho, protože pokud by to mělo živit, prodej zeleniny a vajec a mléka převýší asi 30 000 za rok. V tom případě to s koňmA jde, ale zcela realisticky, veliká dřina, možné nesnáze v průběhu nepříznivého roku- počasí. Takže osobně vidím lepší variantu jakýkoli minimální finanční příjem a hospodářství navíc (dotace bohatě stačí). Samozřejmě je důležité, kde hospodářství máte. Ale je to vše hypotetická debata, můžete mít 150 slepic a dokázat si udělat systém a živit se z vajec – pokud nebudete orat a pěstovat pro ně sami obilí (potřeba kombajn, nebo opět dva koně na orání a hrabicovku a mlátička a dřina:) ), pokud obilí přikoupíte, taky vás uživí, aniž byste museli mít příjem na víc. BAvíme se stále v zemědělství o celodenní práci a skromném životě. Nebo – ovce a prodej do německa, nebo výkrm býků- jenže to vše je otázka více let, odchovat krávu, odchovat svoje jalovice a býčky, atd. atd. Třeba to někdo uvidí úplně jinak. V každém případě 20 ha uživí rodinu královsky, co se produktů a přebytků týká.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2529
      Marion
      Účastník

      No já jsem spíše měla na mysli, zaměřit se třeba jen na výkrm býků, na pastvinách a pole mít menší pro sebe, zelenina brambory… Je mi jasné, že pěstování obilí je mazec a v dnešní době už je asi lepší si ho koupit. Jenže já vůbec nemám představu, ale je mi těch pozemků líto. Je to v krásné oblasti na Hané, kousek od Olomouce. To co je hospodářství vím, hromada práce, žádná dovolená, neskutečná dřina… Já jsem taky uvažovala o pořízení takových těch mechanických strojů za koně, jako sekačka, obracečka, malá balíkovačka… údajně to Němci vyrábí, ale u nás to ještě není moc k vidění.
      No celé to vzniklo, z toho, že pozemky jsou momentálně pronajaté JZD a ti tam páchají hrozné věci, jakmile to půjde, tak se pole přesejí na louky, protože to co tam ani stříkají je nechutný… a mě to štve, rodinný statek, za komunistů zabavili krávy, koně, no prostě všechno a pak vrátili jen pozemky, zvířata už těžko, takže nikdo už hospodařit nezačal…

    • #2530
      Marion
      Účastník

      Myslím tím… zda je možné uživit se v případě, že se budou prodávat býci, něco málo vajec, možná trochu mléka… samozřejmě manžel by chodil do práce. Ale já cítím potřebu, mít jistotu, v případě, co kdyby… tak to hospodářství zajistí, že neumřeme hlady… nevím, zda to popisuji dobře…

    • #2531
      Marion
      Účastník

      Tady pár obrázků, toho co za toho koně mám na mysli. http://www.mf-tech.de/html/horse_progress_days_2002.html Příjde mi to jako super alternativa, když člověk nechce být závislý na naftě.

    • #2532

      Jojo, já vim co myslíte, my s tím pracujem 6 let http://conovehonakopci.cz/?p=145 , ale…. letos to pan domácí prodává – tu potažní jednotku s motorem a nechává si jen tu bezmotorovou. Není to úplně přesně to, co má člověk ve svých představách, než s tím pracuje, ale to je na delší debatu, spíš se ptejte.

      "Bože, dej mi prosím trochu trpělivosti, ale Bože prosím tě hned!"
    • #2533
      Marion
      Účastník

      Klárko díky. Moc lidí mě od té myšlenky zrazuje, ale když má člověk kus půdy a je to v rodině již dlouho a přetrhlo se to, tak mám hrozné nutkání a touhu doslova hrabat se v hlíně a budovat. Nebojím se těžké práce, máme ji na našem minihospodářství dost a jde to, to vím jistě. Jen to chce motivaci a nápad, ale něco tam zbudovat musíme. Vždyť půda je to nejcennější, co člověk z těch hmatatelných věcí může vlastnit… Půda dává obživu, život sám, a když má člověk půdu a umí vypěstovat a odchovat, tak hlady neumře… Sama to teď vidím. Mám zásoby mouky ze mlýna, vlastní vejce, mléko, maso, zeleninu a když sem tam přijde týden před výplatou, tak je to jen radost, člověk vaří a vymýšlí co se dá ze základních surovin uklohnit, sýr si udělám, chleba upeču a je to super!

Aktuálně je na stránce zobrazeno 46 vláken odpovědí
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.